Orase cu o singura universitate? Rectorii din domeniul tehnic nu par de acord cu ideea

De Marcel Hoster
6Comentarii
Orase cu o singura universitate? Rectorii din domeniul tehnic nu par de acord cu ideea
© Tion: Orase cu o singura universitate? Rectorii din domeniul tehnic nu par de acord cu ideea
Ideea unor universităţi unice la nivel de centru universitar nu e una dintre ideile favorite ale şefilor de instituţii de învăţământ superior din domeniul tehnic din România. Aceştia vorbesc de istorie, de tradiţii sau de proceduri de lucru, dar şi despre experienţa asemănătoare pe plan mondial.

Probabil Timişoara a fost centrul universitar unde s-a discutat în ultima perioadă cel mai mult despre unirea instituţiilor de învăţământ superior sub un singur acoperiş. Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, a anunţat, în urmă cu ceva timp, că este dispus să-şi cedeze mandatul dacă se va ajunge la o universitate unică a Timişoarei. Ideea a fost discutată, dar nu a prins. E destul de greu într-o lume a unor orgolii atât de mari! Inclusiv rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Şerban, acceptă că există acest conflict de orgolii.

„Ştiţi şi dumneavoastră, această lume academică a puţin diferită. Există oameni puternici”, spunea, cu zâmbetul pe buze, Şerban.

El spune că ideea unei universităţi unice timişorene nu este neapărat pe placul său. Totuşi acceptă că existenţa colaborării între instituţiile de învăţământ superior ar fi benefică şi necesară, dar şi aceasta greu de realizat. „Scăparea” ar fi un cluster de cercetare.

„Aici vorbim de istorie, de tradiţii, Politehnica a ajuns la 100 de ani de existenţă. Este greu de gândit o universitate unică. Sunt proceduri diferite, un mod de lucru diferit. Noi am discutat despre acest subiect, dar ideea a fost abandonată. Nu cred că o asemenea universitate mare va avea succes. Eu am fost la Lausanne, în Eleveţia, iar cei de acolo au primit o sumă foarte mare de bani să facă o asemenea uniune, iar la zece ani de atunci unde suntem? Tot nu s-au unit”, a declarat, Viorel Şerban.

Şeful UPT mai spune că nu refuză ideea unei colaborări între universităţi, un exemplu în acest sens fiind discuţiile care se vor purta zilele viitoare cu cei de la Universitatea de Medicină, pentru realizarea unor proiecte de cercetare în comun. Exact astfel de proiecte ar trebui să fie abordate, spune Şerban, el vorbind despre clusterul de cercetare Timişoara, unde trebuie incluse toate universităţile, mai mult de nevoie, Uniunea Europeană insistând, atunci când vine vorba de finanţarea unor proiecte de cercerate, pe astfel de entităţi.

Universităţile unice pe centre nu sunt agreate nici de colegii rectori ai lui Şerban, din domeniul tehnic. Reuniţi la Timişoara la prima întâlnire a Alianței Române a Universităților Tehnice, o organizţie apărută, probabil, ca şi contrapondere la existenţa Consorţiului Universitaria, din care fac parte universităţile „umaniste”, rectorii „reali” sunt, la fel puţin dispuşi să facă parte din asemenea mari universităţi. Totuşi, notă discordantă a făcut un fost ministru al Educaţiei, reprezentantul Politehnicii Bucureştene, Mihnea Costoiu:

„Eu sunt adeptul unei asemenea universităţi mari, aş vrea să văd una singură, nu şapte sau opt câte sunt acum”, spunea Costoiu.

E drept, la Bucureşti diviziunea este chiar mai mare, fiecare domeniu universitar are acolo propria universitate, unele redenumite chiar „academie”, deşi activitatea lor este similară unităţilor asemănătoare din alte centre universitare.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor