Om de afaceri timisean trimis in judecata pentru o frauda cu cereale de aproape 3 milioane de euro

De Raoul Jurchela
5Comentarii
Om de afaceri timisean trimis in judecata pentru o frauda cu cereale de aproape 3 milioane de euro
© TION: Om de afaceri timisean trimis in judecata pentru o frauda cu cereale de aproape 3 milioane de euro
Acuzații de fraudă în valoare de aproape trei milioane de euro pentru un om de afaceri din Timiș. El a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, împreună cu alte persoane, a constituit un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălarea banilor.


Dumitru Cristian Popa este acuzat de procurori că, alături de Dragoș Ciprian Negoiță, Ioan Cădariu, Ionuț Sorin Ivancea, Vasile Tailor Căcărează, Cristian Broștean, Sergiu Ioan Stănescu, Mircea Marius Mateescu și Alin-Mihai Chichineață-Marinescu ar fi pus la punct o grupare infracțională ce s-a ocupat cu evaziunea fiscală și spălarea banilor.

„Inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit, începând cu anul 2007, un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2011, având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice”, povestesc prourorii DNA.

Practic, societățile comerciale controlate de inculpat achiziționau cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice fără a avea documente legale de proveniență cu consecința directă a eludării TVA aferente, explică procurorii. Marfa era vândută mai departe către beneficiarii finali – societăți comerciale cunoscute sau mari comercianți de cereale. Procurorii susțin că Dumitru Cristian popa urmărea anularea TVA și a introdus pe circuitul mărfurilor mai multe soietăți comerciale fantomă. Singurul lor rol, susțin anchetatorii, ar fi fost furnizarea de documente fiscale fictive având ca scop colectarea TVA de către societățile fantomă și deducerea taxei de către firmele controlate de Popa, inclusiv de beneficiarii finali ai mărfurilor. Societățile fantomă controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat la grupul infracțional au fost radiate sau vândute unor cetățeni străini ulterior.

„Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a sumelor de bani obținute din infracțiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, inculpatul Popa Dumitru Cristian a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societății comerciale INC 1975 SRL, pentru a crea o aparență de legalitate a modalității ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost spălată suma de 3 833 752,98 lei. Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei”, mai adaugă anchetatorii.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș s-a constituit parte civilă în această cauză cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă accesorii majorări, penalități, dobânzi aferente debitului principal. Mai mult, în dosar s-a dispus sechestrul asigurator asupra unui imobil, 42 de autovehicule precum și a conturilor bancare ale societății SC INC 1975 SRL.

„De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală”, completează procurorii DNA.



5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor