Ochi sanatosi intr-o lume digitala

Reactualizat la:
Ochi sanatosi intr-o lume digitala
© TION: Ochi sanatosi intr-o lume digitala
ADVERTORIAL. Dispozitivele digitale fac parte din viata noastra de zi cu zi, am devenit dependenti de ele. Fie ca vorbim de computere cu ecran plat, de laptop-uri, tablete, smartphone-uri, dispozitive GPS sau de televizoare LCD si cu LED-uri, toate acestea sunt echipamentele pe care le folosim mare parte din zi, la orice varsta sau ocupatie. Ele ne asigura comunicarea, contactul cu lumea, activitatea profesionala zilnica. Studii recente au aratat ca mai mult de o treime dintre adulti petrec 4-6 ore pe zi accesand dispozitive digitale, in timp ce 14% petrec chiar intre 10 -12 ore pe zi. Dar contactul cu aceste dispozitive inseamna un stres zilnic pentru ochii nostri, nevoiti sa se acomodeze in mod constant pentru a interactiona intre imagini, ilustratii si text.


Elementul comun al acestor dispozitive este ca toate emit lumina albastra, care se mai numeste lumina vizibila cu intensitate ridicata. Lumina albastra este in fond un fenomen natural, fiind prezenta in lumina zilei. Supra-expunerea este cea care poate avea un efect negativ si cauza stres ocular, oboseala oculara si chiar insomnie, toate din cauza intensitatii sale ridicate.

Ce se intampla, de fapt? Atunci cand lumina albastra ajunge pe suprafata cristalinului, se refracta si provoaca defocalizarea obiectelor din imprejurimi. Reactia noastra pentru a corecta aceasta problema este supracompensarea prin strangerea partiala a pleoapelor pentru a vedea mai bine, ceea ce duce la oboseala ochilor. Aceasta oboseala se manifesta printr-o serie de simptome pe care multi dintre noi le-am simtit si le cunoastem: ochi rosii si iritati, ochi uscati, oboseala oculara, vedere incetosata, dureri de spate, gat si umar, insomnie si dureri de cap.

Ce se poate face pentru a ne proteja ochii si a ne putea duce activitatea fara dureri si senzatii suparatoare? Specialistii ne recomanda sa purtam lentile speciale, create strict pentru birou si utilizarea calculatorului, cu tratament antireflex Hoya Blue Control. Important de retinut de faptul ca acest tratament poate fi disponibil pentru ochelarii cu sau fara prescriptie medicala. Altfel spus, orice persoana care lucreaza mai multe ore pe zi cu un dispozitiv cu display isi poate asigura o protectie in plus purtand acest gen de lentile, indiferent daca in mod obisnuit poarta sau nu ochelari de vedere, cu dioptrii.

Tratamentul antireflex Hoya Blue Control este ca un filtru de calculator, dar care nu are culoare, asa cum este in cazul filtrelor obisnuite. Rolul lui este acela de a bloca lumina mov din spectrul luminii albastre artificiale de birou si a luminii naturale in aer liber, optimizand contrastul si relaxand muschii ochilor. Sunt disponibile lentile tratate special, care neutralizeaza lumina albastra emisa de ecranele digitale – adesea la originea stresului ocular, a oboselii oculare si chiar a insomniei. Lentilele Hoya Blue Control reduc efectul de stralucire si imbunatatesc contrastul, oferind astfel o vedere mult mai relaxata si confortabila.

Optica Vista 100 cmp lat2

Lentilele Hoya Blue Control prezinta o serie de avantaje, dintre care amintim faptul ca au cea mai buna rezistenta la zgarieturi, sunt foarte usor de intretinut, nefiind nevoie de tratamente de intretinere a lentilei, sunt usor de curatat, nu se murdaresc repede si au o foarte buna rezistenta chimica.
Foarte important este ca acest tip de tratament se poate aplica pe orice tip de lentila, indiferent de materialul din care este facuta si designul ei – lentila progresiva, bifocala, monofocala etc. Medicul este cel care va stabili, in functie de nevoile specifice ale fiecaruia, tipul de lentila de care are nevoie. Daca o persoana are nevoie doar de lentile pentru lucrul la calculator sau la orice ale dispozitiv cu display, atunci ii va recomanda lentile Blue Control.

De fapt, recomandarea generala este ca toate persoanele care stau in fata calculatorului sau a oricarui alt dispozitiv cu display sa foloseasca lentilele Blue Control, care le asigura o vedere mult mai confortabila si relaxata.

Medicii oftalmologi ne recomanda, totodata, sa adoptam obiceiuri sanatoase pentru ochi atunci cand lucram multe ore pe zi la calculator, atat in ceea ce priveste distanta de lucru, cat si luminozitatea:

* sa pastram distanta suficienta intre ochi si ecran – cel mai bine este ca ecranul, la calculator si laptop, sa fie pozitionat la o lungime de brat. Astfel prevenim oboseala inutila cauzata de inclinarea si repozitionarea continua a capului si a gatului pentru a se acomoda cu prescriptia medicala de ochelari;
* in cazul dispozitivelor mobile, distanta trebuie sa fie sigura de ochi si putin sub nivelul lor. Daca simtim nevoia de a reduce distanta pentru a citi, acest fapt poate provoca stres ocular, ochi iritati si durere;
* un ecran de calculator sau de televizor ar trebui sa fie intotdeauna plasat direct in fata si putin mai jos de nivelul ochilor, astfel incat unghiul de vizualizare sa nu depaseasca 35 de grade.
* luminozitatea ecranului trebuie sa fie ajustata;
* culoarea de fundal sa fie modificata din alb stralucitor in gri rece;
* ecranul trebuie sa fie curat, fara praf, pentru a reduce efectul de stralucire;
* sa reducem intensitatea luminoasa a corpurilor de iluminat suspendate si sa evitam zonele in aer liber cu luminozitate intensa;
* ecranul sa nu fie pozitionat in fata ferestrei si sa tragem perdelele pentru a evita ca lumina zilei sa se reflecte in ecran;
* cresterea dimensiunii fontului pentru o definire mai buna a continutului de pe ecran;
* putem monta filtre de reducere a luminozitatii pe ecranele computerelor.

OPTICA VISTA
Timișoara, str Romulus, nr 41
Tel: 0256/294.000