Numele Alergotura, in pericol! Membrii clubului nu mai au voie sa folosesca numele pentru organizarea de evenimente

De Adrian Panduru
15Comentarii
Numele Alergotura, in pericol! Membrii clubului nu mai au voie sa folosesca numele pentru organizarea de evenimente
© Numele Alergotura, in pericol!
Membrii Clubului Alergotura, cei care organizează tot felul de alergări prin Timișoara, și chiar prin împrejurimi, au primit o veste neplăcută pentru ei – nu mai au voie să folosească numele pe care ei îl poartă pe tricouri și sub care se organizează o serie de evenimente – a fost înregistrat la OSIM. Cel care a înregistrat marca Alergotura spune că membrii clubului Alergotura s-au suprapus peste alte evenimente și au creat confuzie.

Organizaţia a fost înființată în 2011, iar un an mai târziu s-au pus bazele ONG-ul Club Sportiv Asociaţia Alergotura.

Acum, componenții Clubului Alergotura au fost somaţi de către Dumitra Constantin, preşedinte al Atletic Club Maraton din Timişoara, să nu mai folosească numele Alergotura şi să nu mai organizeze niciun eveniment sub acest nume deoarece el este cel care deţine această marcă.

O înştiinţare trimisă de Dumitra Constantin îi anunţă pe voluntarii din club că el a înregistrat marca Alergotura la OSIM, în februarie 2015. Reprezentanții Clubului Alergotura califică acest gest ca unul „lipsit de fair play, venit de la un competitor, având în vedere că Dumitra Constantin nu are nicio legătură cu Asociaţia Alergotura”.

Vestea i-a surprins în mod neplăcut pe alergătorii care au investit timp, pasiune şi bani din propriile resurse pentru a construi acest club sportiv de amatori, mânaţi în demersul lor de amploarea luată de turele de alergare organizate în fiecare zi sub numele Alergotura (peste 2.000 până azi).

„Alergotura este rezultatul voluntariatului făcut din inimă de către oameni care au descoperit că au multe lucruri în comun, dar în special uniţi de alergare şi de ideea de mişcare în aer liber. Din 2011 au interacţionat cu noi mii de persoane, am participat în numele Alergotura şi purtând tricourile Alergotura la sute de evenimente organizate în ţară şi străinătate, organizaţia noastră a fost recunoscută, apreciată şi cooptată în proiecte de alergare de numeroşi organizatori de evenimente sportive din ţară. Ca să aflăm acum câteva zile că numele nostru, pe care timişorenii îl cunosc de ani buni, creat de către iniţiatorul mişcării Alergotura, pe care l-am promovat în mass-media şi la numeroase evenimente sportive, a fost înregistrat la OSIM de mai puţin de un an de domnul Constantin Dumitra”, a spus Valentin Mureşan, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Alergotura.

În înştiinţarea transmisă de către Constantin Dumitra, acesta le aduce la cunoştinţă voluntarilor Alergotura că, dacă în 30 de zile nu renunţă la folosirea numelui şi nu îi dovedesc cu documente că au început demersurile de schimbare a numelui organizaţiei, îi va da în judecată şi le va cere daune.

Cei din Alergotura fac apel la toţi cunoscuţii lor să li se alăture în încercarea de a arăta cine este şi ce înseamnă Alergotura. Astfel, toţi prietenii clubului şi cei care au apreciat evenimentele numite informal şi cu drag “marca Alergotura” sunt rugaţi să intre pe pagina de Facebook a organizaţiei şi să spună public de când ştiu de existenţa acesteia şi care sunt persoanele despre care ştiu că fac parte din echipa care a făcut cunoscut numele Alergotura.

„E foarte neplăcut să te trezeşti peste noapte ca ți-e contestată identitatea. Dintr-o dată afli că ţi se interzice să fii cine eşti şi că nu mai ai voie să faci lucrurile care ţi-au adus bucurie până acum şi pe care le-ai promovat cu bună-credinţă şi drag. Alergotura este rezultatul efortului mai multor oameni, chiar mai multor rânduri de oameni. Este o mişcare socială, promovează fair-play-ul, participarea, incluziunea, civismul, caritatea, egalitatea de şanse. Pentru a fi credibili atunci când transmitem aceste lucruri am pus la loc de cinste voluntariatul, o altă mişcare socială care începe tot mai mult în ultimii ani să definească Timişoara. Alergotura a devenit cunoscută pentru că alte sute, poate mii de oameni ne-au felicitat pentru proiectele fără interese financiare şi pentru proiectele caritabile desfăşurate. Nu înţelegem ce s-a întâmplat şi de ce Dumitra Constantin ne-a înregistrat numele la OSIM. Să fie oare rea-credinţă? Sunt atâtea branduri în Timişoara create de voluntari, sunt atâtea cluburi de alergători în ţară, ce s-ar întâmpla cu aceste proiecte recunoscute naţional şi chiar internaţional dacă acestor echipe le-ar lua cineva munca peste noapte?”, se întreabă Nicoleta Tudor, PR Alergotura.

Valentin Mureșan, președinte Alergotura, spune că va urma căile legale disponibile şi are încredere că va putea continua şi mai departe ceea ce a făcut până acum.

„Avem dovezi incontestabile care ne vor da dreptul să continuăm drumul început în 2011. Pentru oricine ne cunoaşte, este clar unde este buna-credinţă şi unde este reaua-credinţă. Îi transmitem domnului Dumitra Constantin că Alergotura înainte de a fi un nume, o marcă, este un spirit liber al comunităţii, iar un spirit al comunităţii nu moare”, a mai adăugat Mureşan.

Somaţia transmisă de către Constantin Dumitra vine la scurt timp după ce echipa Alergotura a anunţat calendarul evenimentelor pentru anul 2016, deja cunoscutele: Timotion – Timişoara se mişcă, Pe-un picior de Plai, La Petrovaselo în vie, Tura Licuricilor şi alte evenimente organizate la invitaţia Primăriei Timişoara (în cadrul Săptămânii Mobilităţii) sau cu scop de susţinere a proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană în 2021.

Constantin Dumitra spune că numele a fost înregistrat din februarie 2015 și că alerga pe malul Begăi și în alte locuri încă din 2002, împreună cu alți iubitori de mișcare.

„Noi de anul trecut suntem înregistrați. Atletic Club Maraton Timișoara e cel mai vechi din România, acolo ei s-au suprapus peste noi. Nu am spus nimic, am spus că trebuie făcut ceva. Le-am atras atenția, o dată, de două ori. La alte evenimente – cros nocturn, s-au introdus. Cros nocturn iar este marcă înregistrată. Ei dau pe presă că uite ce facem noi, Licuricii, Cron nocturn, Alergotura marcă înregistrată, când marca e la noi. Cum poți să faci chestia asta? Abia cum le-am trimis avertismentul să ia măsuri, să-și retragă imaginea. Ne face o confuzie nouă. Eu fac tradiție orașului, cel mai vechi din România, și mai faci și tu încă un maraton sau semi-maraton. Noi facem aceste evenimente cu imagine internațională, cu certificat internațional, este traseu omologat. Vine un altul dedesubt și face confuzie în eveniment și ți-l rupe în bucăți, lucru care nu este bine pentru oraș, în primul rând. Am spus nu mai merge, e prea mult deja. Am înregistrat brandul Alergotura. Trebuie să înțeleagă, să stopeze. Pot să schimbe denumirea, să facă ce vor. Noi în 17 aprilie vom avea un eveniment, așa se cheamă, Alergotura, sunt invitați timișorenii să alerge la un eveniment scurt. Noi alergam pe malul apei, din 2002, 2003, se chema „Haideți la o tură”. Atunci au apărut ei și au copiat și au făcut ceva trasee, unii fac prin Iosefin, alții pe la gară. Cine a înființat tot acest sistem? A venit un reprezentant al clubului la mine și a spus că vrea să cumpere tot ce fac eu, am spus că eu fac cu suflet, și a spus că le cumpără cu suflet cu tot”, a precizat, la rândul său, Constantin Dumitra.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor