Noua maternitate a Timisoarei va fi construita de anul viitor. Se va redeschide sectia de fertilizare in vitro

De Adrian Panduru
4Comentarii
Noua maternitate a Timisoarei va fi construita de anul viitor. Se va redeschide sectia de fertilizare in vitro
© Noua maternitate a Timisoarei va fi construita de anul viitor (foto: arhiva)
Timişoara va avea o nouă maternitate. Dacă până acum au fost doar vorbe, în şedinţa de plen de luni consilierii judeţeni au votat proiectul referitor la aprobarea demarării procedurilor de realizare a proiectului de investiţie „Construirea unei maternității în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brânzeu Timișoara”.

Realizarea maternităţii este posibilă pe suprafaţa de teren de lângă Casa Austria, care este în domeniul public al judeţului. Încă nu există o estimare a cheltuielilor pentru construcţia acestei maternităţi, dar valoarea estimativă aproximativă a proiectului este de 20-25 milioane de euro.

„Am demarat realizarea documentaţiei prin bani de la consiliul judeţean, în primul rând prin realizarea studiilor şi eventual a proiectului, care să poată să fie angajat într-un cadru al finanţărilor din punct de vedere european. Lucrarea pentru maternitate, eu sper să vină ghidul şi proiectele de finanţare europene, în aşa fel încât prin proiectul pe care noi îl realizăm să putem să fim foarte rapizi în ceea ce înseamnă solicitarea de fonduri pentru maternitate. Dacă nu vor veni atât de rapid, sigur, în anul următor vom aloca bani pentru demararea lucrărilor la maternitate. O să finanţăm din banii noştri, atât cât vom putea, sperând să prindem bani europeni pentru finanţarea proiectului”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

Maternitatea se construieşte pentru a înlocui Clinica de Obstetrică-Ginecologie Bega, care a luat fiinţă în anul 1974, odată cu inaugurarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara. La Spitalul Bega funcţionează două secţii de Obstetrică-Ginecologie, o secţie Neonatologie, o secţie pediatrie, o secţie ORL preponderent de pediatrie. Activitatea personalului angajat se desfăşoară într-o clădire veche, construită cu aproximativ 125 ani în urmă şi care în 1941 a devenit spital. Organizat pe necesităţile anilor 1941 şi pe legislaţia respectivă, actualmente spitalul nu mai îndeplineşte normele de organizare spaţial funcţională şi igienico-sanitare.

Conform raportului proiectului de hotărâre, „nu se respectă în totalitate împărţirea spaţial-zonală în cele 4 zone “curată, murdară, intermediară şi neutră” ceea ce creşte riscul infecţiilor nosocomiale şi scade eficienţa actului medical. Căile de comunicare între sectoare nu respectă normele de dimensiune, normele igienico-sanitare şi normele pentru deplasarea pacienţilor cu handicap (nu există rampă, nu există lift). Nu se respectă dimensionarea spaţiilor. Astfel, suprafaţa saloanelor este prea mică faţă de numărul de paturi existent. (…) Suprafaţa actuală a spitalului nu permite dimensionarea conform normelor nici a celorlalte spaţii funcţionale, săli de operaţii, săli adiacente, blocul de naştere, dar mai ales secţia de urgenţă, spitalizare de zi, ambulator de specialitate şi secţia de fertilizare în vitro. Spitalul la ora actuală nu are toate ariile şi funcţiunile prevăzute în normativ pentru autorizare sanitară a spitalului. Toate instalaţiile (sanitare, de apă, canalizare, electrice) sunt vechi şi nu mai fac faţă necesităţii spitalului. Mai mult, canalizarea şi apele uzate evacuate nu respectă prevederile de mediu. Finisajele încăperilor sunt necorespunzătoare. Majoritatea saloanelor nu au dotarea minimă necesară. Nu sunt respectate normele de iluminat, ventilaţie, apă caldă şi rece. Nu există parcări pentru medici şi pacienţi. Spaţiul verde nu este amenajat corespunzător”.

Realizarea investiţiei ar permite funcţionarea optimă a secţiilor din spital, ar eficientiza activitatea şi ar putea aduce câştiguri suplimentare importante la bugetul spitalului. Construirea unei noi maternităţi ar permite redeschiderea secţiei de fertilizare în vitro, secţie închisă de către Agenţia Naţională de Transplant pe criteriul lipsei de circuite, cu toate că acest procedeu de reproducere umană asistată a fost realizat prima dată în această clinică.

Dintre avantajele construirii unei noi maternităţi cu minim 120 locuri în apropierea Spitalului Judeţean ar fi diminuarea costurilor pentru transportul produselor biologice la laboratoare, beneficierea mai uşor de consultări interdisciplinare, administrarea alimentaţiei precum şi spălarea şi distribuirea lenjeriei s-ar face mult mai uşor.

„În noua clădire ar putea funcţiona un serviciu de ambulanţă, urgenţele fiind deservite de punctul de urgenţă al Spitalului Clinic Judeţean. Amplasarea sectorului ambulatoriu în cadrul spitalului va permite legături uşor accesibile cu serviciile de investigaţii-explorări şi tratamente, precum şi cu compartimentul de spitalizare de o zi. Realizarea investiţiei ar duce la creşterea satisfacţiei şi încrederii populaţiei din judeţul Timiş faţă de sectorul sanitar, cu creşterea adresabilităţii la serviciile medicale de profil”, mai scrie în raportul proiectului de hotărâre.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor