Începutul anului rămâne încă incert

1Comentariu
Greva
Greva
Ultima discuţie dintre reprezentanţii guvernului şi sindicatele din învăţământ s-a terminat cu o singură certitudine: nici acest început de an şcolar nu este lipsit de ameninţări cu boicotarea.

Sindicaliştii din învăţământ cer de mai mult timp o creştere a salariilor peste media naţională, considerând că veniturile lor sunt prea mici. Liderii sindicatelor spun că acum doi ani, în campania electorală, profesorilor li s-a promis o creştere importantă a salariilor, iar acum guvernanţii nu se ţin de cuvânt.

Guvernul oferă o mărire salarială de 6,25%

Reprezentanţii executivului susţin că în învăţământ creşterea procentuală a veniturilor este mai mare decât în cazul altor categorii profesionale. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat după întâlnirea de marţi că guvernul oferă o mărire salarială de 6,25%.

Un procent mai mare, spune ministrul Vlădescu, ar însemna de fapt mai puţini bani pentru profesori: “Este vorba de o creştere de peste 6% medie în anul 2007, faţă de anul 2006. Bineînţeles că aici a existat o problemă vizavi de creşterile salariale. Am explicat că în contextul necesităţii menţinerii echilibrelor macroenconomice, o creştere salarială mai mare ar determina o creştere a inflaţiei care ar tăia efectiv din creşterile reale de salarii”.

Ministrul Sebastian Vlădescu a adăugat că majorarea salarială propusă de guvern pentru 2007 face posibil ca la sfârşitul anului 2008, actualul guvern să îşi îndeplinească promisiunea electorală de dublare a salariilor profesorilor. Sindicaliştii nu sunt de acord cu afirmaţiile ministrului Finanţelor Publice

“Din calculele noastre, în 2007 ar fi necesară o creştere de 50% a salariilor pentru ca programul de guvernare să fie realmente îndeplinit, şi dorim ca aceste negocieri să nu se prelungească”, spune preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Cătălin Croitoru.

“Noi, Federaţia Educaţiei Naţionale am forţat nota şi am cerut ca următoarea întâlnire să aibă loc până în 15 septembrie, pentru că nu ne mai dorim ca elevii să fie mereu în derută în ce priveşte începerea şcolii, continuarea şcolii, etc.”

Până acum, un singur lucru pare sigur, anume că şi acest an şcolar va începe tot cu proteste din partea sindicatelor din învăţământ.

Liderii sindicatelor din învăţământ nu au formulat însă o solicitare concretă în privinţa majorării salariale pe care o doresc pentru anul viitor. Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, spunea după întâlnirea cu reprezentanţii guvernului că mai este timp de negocieri, pentru că în învăţământul superior cursurile încep la 1 octombrie.

Lipsă de unitate în rândurile sindicatelor

Acest lucru ar putea însemna o lipsă de unitate în acţiunile revendicative, afirmă Ciprian Ciucu, de la organizaţia non-guvernamentală Centrul Educaţia 2000+: “Sindicatele de foarte puţine ori au fost unite, şi nici de data aceasta nu sunt. Avem sindicate pe învăţământul superior, care probabil au alte revendicări, ei fiind mult mai mulţumiţi de salarii decât cei din preuniversitar, şi negociază pe alt ton revendicările”.

Negocierile dintre sindicatele din învăţământ şi guvern în prag de nou an şcolar nu sunt o noutate. Situaţia s-a repetat mai mereu după Revoluţie, cu excepţia guvernării Năstase, atunci când liderii de sindicat au semnat aşa-numitele acorduri de pace socială.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor