Muncesc, dar nu gandesc. Primaria Timisoara a dat sediu pentru Administratia Canalului Bega o cladire neintabulata, desi o are de aproape 100 de ani

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Muncesc, dar nu gandesc. Primaria Timisoara a dat sediu pentru Administratia Canalului Bega o cladire neintabulata, desi o are de aproape 100 de ani
De-a râsu-plânsu’ la Primăria Timișoara! Viitorul sediu al Regiei Autonome Administrației Canalului Navigabil Bega nu a fost niciodată înscris în cartea funciară. Consilierii locali l-au dat în comodat către Ministerul Transporturilor fără ca imobilul din cartierul Plopi să fie intabulat. S-a întâmplat marți, într-o ședință de consiliu local convocată „de îndată” la primărie. Miercuri, aleșii au fost chemați din nou, tot „de îndată”, ca să aprobe operațiunea de primă înscrie în cartea funciară. Vorbim despre o clădire care se află în patrimoniul municipalității de aproape 100 de ani.

Mai era un pas pentru înființarea Regiei Autonome Administrației Canalului Navigabil Bega. După ce consilierii locali au trecut viitorul sediu în administrarea Ministerului Transporturilor, la nivelul guvernului urma să fie adoptată hotărârea efectivă pentru înființarea structurii care să dea un ultim aviz fără de care vaporașele nu pot naviga pe Bega.

Cum funcționarii din primărie uneori muncesc, dar nu gândesc, miercuri, consilierii locali au fost convocați la o ședință „de îndată”, anunțată cu doar două ore înainte de ora stabilită pentru întâlnire. Primarul Nicolae Robu a fost sunat încă de marți după-amiază de la București. I s-a spus că e nevoie de un extras de carte funciară, dar surpriză! Funcționarii din primărie nu l-au putut scoate, pentru că imobilul, aflat de aproape 100 de ani în „curtea” primăriei, nu a fost niciodată intabulat.

„Nu știu cum s-a întâmplat că acea clădire a putut fi dată altora spre utilizare, ultima dată către Biblioteca Județeană Timiș, a fost dată de precedenta administrație. În lungul timpului, nu știu la ce o mai fi fost folosită și de către cine, iar acum, când noi am vrut să obținem un extras de carte funciară, am constatat cu stupoare că nu a fost niciodată intabulată. Sigur, am rugat peste tot, și la firma Black Light, și la OCPI, să ne ajute să-i facem prima intabulare, respectând procedurile legale”, a explicat primarul Timișoarei. Clădirea este deținută de primărie încă din 1922.

Edilul-șef a fost cel care a dat apelul să fie chemați toți consilierii la ședință. Iar de data aceasta a avut noroc să vină suficient de mulți în așa fel încât să fie întrunit cvorumul.

„Am rugat consilierii locali să vină la o ședință de îndată, deși ieri am avut o ședință, pentru aproba această primă intabulare. Aseară s-a descoperit. Nouă inițial nu ni s-a cerut extras de carte funciară, pentru că se cere contractul de comodat. În țară nici nu există Carte Funciară, în fostul regat. Drept urmare, nu se cer. Aseară m-a sunat secretarul de stat Caraman și mi-a spus că trebuie să dăm un extract CF. Așa am constatat că nu putem lua extras CF, pentru că imobilul nu a fost niciodată intabulat. Nu s-a gândit nimeni să verifice până acum, pentru că lucrurile astea te surprind. Nici nu-ți trece prin cap că nu este intabulată, dacă ea a fost dată altora”, a mai explicat edilul-șef.

Clădirea despre care vorbim, în care va funcționa Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega”, se află pe str. General Magheru nr. 23, în cartierul Plopi. Potrivit primarului, acolo se vor face igienizări, înainte ca noua structură să funcționeze.

Mai urmează acum ca guvernul să dea o hotărâre pentru înființarea regiei, după care Ministerul Transporturilor va trebui să se ocupe de funcționarea acesteia și să facă semnalizarea pe Bega. Vaporașele vor naviga abia după ce vine ultimul aviz și după ce se face semnalizarea. În cazul în care nu este pornit transportul public până la 30 iunie, Primăria Timișoara riscă să dea înapoi Uniunii Europenii banii pentru reabilitarea malurilor Begăi: cam 6 milioane de euro.

Articole pe aceeași temă:

Administrația Canalului Navigabil Bega va funcționa într-o clădire a primăriei aflată pe o stradă din cartierul Plopi. Sediul a fost pus la dispoziția Ministerului Transporturilor, care trebuie să mai dea o hotărâre de guvern pentru înființarea Administrației Canalului Navigabil Bega. Urmează apoi s...
Are aproape 40 de ani, vine din Drobeta Turnu Severin și a ales Timișoara în detrimentul oricărui alt oraș din Europa pentru a se stabili aici cu familia. Lucian Manea a devenit căpitanul de pe Bega, primul căpitan de pe Bega, la 50 de ani de la întreruperea transportului de pasageri de pe canalul c...11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor