MRU la Timisoara: Voi vota Nu la referendum, dar ma intereseaza sa pot candida la presedintie, in 2014

De B.A.M.
Reactualizat la:
10Comentarii
MRU la Timisoara: Voi vota Nu la referendum, dar ma intereseaza sa pot candida la presedintie, in 2014
MRU la Timisoara: Voi vota Nu la referendum, dar ma intereseaza sa pot candida la presedintie, in 2014
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sosit, luni, la Timişoara, unde a semnat un protocol de asociere între Iniţiativa de Centru-Dreapta, pe care o conduce, şi Societatea Timişoara şi va participa, luni seara, la o „promenadă civică” prin centrul municipiului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala situaţie din România.

Scopul declarat al acestei asocieri este coagularea mişcărilor civice care împărtăşesc aceleaşi idealuri şi, în viitor, prezentarea de candidaţi la alegerile parlamentare şi prezidenţiale sub acelaşi stindard. Însă, deocamdată, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că prioritatea este referendumul din 29 iulie.

„Eu cred că urgenţa în acest moment este ziua de 29 iulie şi rezultatul pe care referendumul îl va avea determină apoi paşii tactici următori”, a afirmat Ungureanu.

El însă nu s-a ferit să spună că scopul său este de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014, chiar dacă acum îl susţine pe preşedintele ales Traian Băsescu.

„Mă interesează să pot candida la preşedinţia României în anul 2014. (…) Este vorba, de fapt, de apărarea unei instituţii a statului de drept şi de evidenţierea faptului că votul legitim a peste cinci milioane de români nu poate fi preschimbat peste noapte, că nu poate fi neglijat, că nu putem, de fapt, să ne batem joc de democraţie înlocuind ceea ce pare că nu ne place, peste noapte, numai ca să ne facem mai departe jocurile de interese şi să stăm agăţaţi de putere. Nu este vorba despre o luptă între două nume proprii. Este vorba despre o dezbatere pe care noi o susţinem şi de un vot pe care noi îl vom da pentru democraţie, pentru dreaptă reprezentare legitimă a cetăţenilor a cetăţenilor acestei ţări. În acest moment, preşedintele ales al acestei ţări este Traian Băsescu. Eu nu am pierdut niciodată ocazia să îmi exercit dreptul la vot. Este atitudiea civică pe care pot să mi-o exercit în deplină cunoştinţă de cauză. Aşadar, mă voi duce la vot şi voi pune ştampila pe nu”, a mai precizat fostul premier.

Ungureanu nu a pierdut ocazia de a ataca în termeni duri actuala conducere a ţării. Astfel, el a dezvăluit că preşedintele interimar Crin Antonescu „a terminat cu greu Facultatea de Istorie, fiind doi ani repetent”, şi a rămas repetent, duminică, la Timişoara, când a încercat să îl imite pe John Fitzgerald Kennedy. Nici actualul ministru de Externe al României nu a scăpat de săgeţile trimise de predecesorul său, Ungureanu afirmând că numirea lui Marga în fruntea diplomaţiei româneşti este o opţiune la fel de misterioasă ca statuile din Insula Paştelui.

„Pe seama felului în care se comportă actuala putere faţă de reacţiile internaţionale şi ţinând cont de experienţa pe care o am şi pe care nici domnul Ponta, nici domnul Antonescu nu o au, cu atât mai puţin domnul profesor Marga – a cărui opţiune pentru Ministerul Afacerilor Externe rămâne un mister la fel ca acela al statuilor din Insula Paştelui – vă pot spune că reacţiile seamănă perfect cu reacţiile pe care clica lui Ceauşeascu le-a avut în decembrie 1989 când nu putea să creadă că Europa şi lumea civilizată analizează şi critică fiecare gest de autoritate totalitară. Reacţiile (…) nu sunt determinate de adversitatea faţă de România, ci de dorinţa ca România să fie o ţară stabilă, democratică, capabilă să susţină statul de drept, capabilă să-şi apere Constituţia, capabilă să îşi apere propriile legi. A da vina pe cancelariile statelor prietene, sau a spune că Europa trebuie să îşi vadă de treaba ei, noi văzându-ne de treaba nostră, este o atitudine care nu are nimic de a face nici cu înţelegerea relaţiilor internaţionale, nici cu înţelegerea rolului şi a rostului României în lume, nici cu înţelegerea destinului pe care ţara noastră trebuie să-l aibă. Ceea ce îmi arată, de fapt, reaua voinţă. Şi de rea voinţă în democraţie, nouă ne este teamă. Şi împotriva relei voinţe, mai ales când ea este organizată, cum s-a întâmplat în ultimele trei săptămâni, considerăm că trebuie să luptăm”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

În încheiere, având în vedere experienţa din perioada mandatului său de premier, Ungureanu a afirmat că va propune o legislaţie de sancţionare penală a traseismului politic al parlamentarilor.

„22 de ani s-a şoptit acest lucru. Poate ar fi cazul acum să înţelegem că avem nevoie de aşa ceva. Nu putem fi păcăliţi la infinit şi nici trădaţi de cei cărora le dăm votul. Nu pot să vă spun ce experienţe am avut când am fost la guvernare cu aceşti traseişti”, a concluzionat Ungureanu.

MRU, cap de afis la contramanifestatia Societatii Timisoara

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor