Mihai Necolaiciuc, achitat in dosarul in care este acuzat de frauda

De T. Ex.
Mihai Necolaiciuc, achitat in dosarul in care este acuzat de frauda
© TION - Mihai Necolaiciuc
Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost achitat de către judecătoria Sectorului 1, în dosarul în care este acuzat pentru o fraudă de 2,7 milioane de euro, legată de achiziționarea unor bunuri în cadrul unui proiect de reconstituire  a infrastructurii afectate de inundațiile din 2000.

Judecătoria Secotrului 1 a dispus achitarea lui Miahi Necolaiciuc, marți, pentru infracţiunea de utilizare a creditului garantat din fonduri publice în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Instanța a anulat măsura preventivă prin care Necolaiciuc nu avea voie să părăsească Capitala și a ridicat sechestrul instituit în 2009, de către DNA, asupra bunurilor mobile şi imobile ale fostului director general al CFR.

Şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost achitată prin decizia de marţi a Judecătoriei Sectorului 1.

Soluţia dată de Judecătoria Sectorului 1 nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

În mai 2011, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, la acel moment în stare de arest preventiv şi a Vioricăi Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în perioada, pentru infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

În cazul CNCFR SA, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

În perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Necolaiciuc în calitate de director general al CN CFR SA şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, au ignorat clauzele acestui contract de împrumut și au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL, aproximativ 2.754.728 euro, provenită din creditul acordat de către Banca Europeană de Investiții, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. 

Mai exact, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc).

Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !