Medicii români lucra în UE

4Comentarii
Doctori
Doctori
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, diplomele medicilor din România vor fi recunoscute în toate statele membre.

Asta înseamnă că doctorii care au obţinut o specializare într-una din cele peste 30 de discipline recunoscute în străinătate vor putea să lucreze în spitalele Uniunii Europene, fără să fie nevoie să dea alte examene pentru echivalarea studiilor.

Ceea ce pare a fi o veste bună ar putea avea însă consecinţe grave pentru România care s-ar putea confrunta cu un adevărat exod de medici, în condiţiile în care oricum medicii sunt şi acum puţini, iar cei mai buni tineri din domeniu aleg să plece din ţară.

“Cel care termină acum fie rezidenţiatul, fie facultatea, nu prea are multe opţiuni de a ajunge ceea ce îşi doreşte. Trebuie să facă multe compromisuri, iar posturile se dau, de cele mai multe ori, pe pile”, spune medicul Adrian Scăunaşu, rezident în chirurgie la un spital din capitală.

Adrian Scăunaşu spune că el s-a hotărât încă din timpul facultăţii să plece din ţară. Iar faptul că salariul pe care îl primeşte acum nu îi ajunge decât să supravieţuiască nu este chiar cea mai bună motivaţie să rămână în România. Aşa că perspectiva de a-i fi recunoscute studiile oriunde în Uniunea Europeană i se pare bine-venită.

“Oricum, eu am fost de mult timp dornic să plec din ţară. În primul rând, mi-am axat atenţia pe Statele Unite. Sunt diferenţe între ceea ce oferă Statele Unite şi Europa. Acolo sistemul e mai clar, străinii sunt acceptaţi mai uşor, adică nu e mica doză de xenofobie din Europa”.

Mai optimist decât medicul Adrian Scăunaşu este colegul său din Suceava, Mihai Creţeanu. El a făcut facultatea la Iaşi, este doctorand în cardiologie şi se specializează în medicina de familie la spitalul “C.C.Iliescu” din Bucureşti. Are un salariu de aproape 150 de euro. Însă, în ciuda banilor puţini, vrea să îşi clădească o carieră în ţară. “Pregătirea pe care o am aici în ţară îmi va da destule satisfacţii profesionale şi pe meleaguri româneşti, în condiţiile în care domeniul sanitar va primi bani de la Uniunea Europeană.”

“Sigur, în condiţiile în care vom putea pleca peste hotare, voi pleca 3-6 luni, dar nu cu gândul de a rămâne acolo”.

Aproape toate specializările studiate în România sunt recunoscute în Uniunea Europeană. Pentru unele dintre ele, considerate ceva mai dificile, precum Anestezia şi Terapia Intensivă mai peste tot se caută specialişti.

Tinerii medici, încântaţi de perspectiva de a munci în spitale Uniunii Europene, trebuie să ştie însă că s-ar putea confrunta cu unele dificultăţi, explică preşedintele Colegiului Medicilor şi fost ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză.

“Fiecare stat are condiţii de aprobare a efectuării propriu-zise a muncii. Sunt organizaţiile profesionale similare Colegiului Medicilor care stabilesc condiţiile de intrare, uneori condiţiile de concurs”.

Una dintre obligativităţi este să cunoşti la perfecţie limba ţării respective. Şi, în acest context, două treimi din ţările Uniunii Europene au limbi greu de învăţat, nu sunt limbi internaţionale”. Oficial, în statisticile Ministerului Sănătăţii sunt înregistraţi 53 de mii de medici. Însă din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii rezultă că România este pe ultimele locuri în lume în ceea ce priveşte numărul de medici raportaţi la suta de mii de locuitori.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor