Marian Vanghelie, arestat preventiv

Marian Vanghelie, arestat preventiv
© TION: Marian Vanghelie, arestat preventiv
Sâmbătă dimineață, primarul Varian Vanghelie a fost dus la Arestul central al Poliţiei CApitalei, asta după ce instanța supremă a decis arestarea sa preventivă în dosarul în care acesta este acuzat de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile luată de magistrați în cazul lui Marian Vanghelie nu este definitivă, dar este executorie. Decizia poate fi contestată, caz în care un alt complet al instanţei supreme va stabili dacă primarul Sectorului 5 va rămâne după gratii.

Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – prezent, Marian Vanghelie, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei, în schimbul unor foloase materiale. Anchetatorii mai arată că pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un “comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

Din documentele anchetatorilor reiese faptul că “comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi a unei alte persoane persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ.

Comisionul a fost plătit parțial și sub forma unor contracte încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin intermediari, de Vanghelie. Contractele nu sunt justificate din punct de vedere legal, mai transmit procurorii DNA, citați de Mediafax.

Datele prezentate arată faptul că printre beneficiarii acestor contracte se numără societățile Bucureşti SA şi Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, şi Economat Sector 5 SRL, societate al cărei director general este Laura Ciocan.
Procurorii susțin că pentru garantarea plăţii “comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie.

În aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, se arată în documentele anchetatorilor.

Potrivit unor surse judiciare, un mod de plată al “comisionului” a fost încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. În anul 2009, societățile controlate de Dumitru ar fi încheiat contracte de publicitate în valoare de două milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV, la solicitarea lui Vanghelie. În timp ce contractele nu au fost executate, serviciile au fost plătite, potrivit anchetatorilor.

Sursele citate au mai arătat că firma Premier Palace, controlată de Marin Dumitru, a încheiat la solicitarea lui Marian Vanghelie contracte de publicitate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV.

În dosar anchetatorii prezintă interceptarea unei convorbiri ce a avut loc între Marian Vanghelie şi Mariana Carla Dinu. Aceasta ar fi intermediat primirea de către primarul Sectorului 5 a unor părți din comisionul pretins de Vanghelie. În conversația interceptată, edilul încearcă să o convingă pe Mariana Dinu să dea declarații în favoarea sa, menționând că nu are motive de îngrijorare, decoarece el poate interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan.

“VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu ştiu toate fazele.Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, aşa! Şi eu…Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul,să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.’ Şi dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să…pentru că te sperii… că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREŞ, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la IOHANNIS, înţelegi? Că eu am o… ţin relaţia prin RAREŞ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

D.M.C.: Am înţeles!
……………………………………………………………………………………………………………..

D.M.C.: N-a venit?

VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da’ te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să ştiu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu ştiu bine şi cum fac ăştia cu jocurile, înţelegi? Eu, după ce termin cu tine şi cu avocaţii, mă duc la… mă duc şi mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la IOHANNIS acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu ştiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo şi hai să vedem cum o întoarcem cu avocaţii! Mă gândesc, că nu-s nebun şi tu eşti deşteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ţi-a zis să faci? Şi cu mine ce să faci şi dacă vii la mine şi nu ştiu ce şi după aia eu îţi…discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu ştiu ce, nu ştiu… Mă, ce scrii tu, asta, nu ştie nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spune-mi, nu ţi-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! …[neinteligibil]…în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ţii bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva”, arată sursele citate de Mediafax, care redau din documente ale anchetatorilor.

Potrivit anchetatorilor, Carla Dinu ar fi primit două imobile, parte a “comisionului” destinat lui Vanghelie pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru. Omul de afaceri a cedat Carlei Dinu și lui Adrian Murgoci controlul societății comerciale Splai SA, ca garanție a comisionului de 20% din valoarea contractelor cu Primăria Sectorului 5.

Marian Vanghelie a ajuns primar al Sectorului 5 în anul 2000, când a candidat pe listele PSD. El a fost exclus din partid în noiembrie 2014, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. El a anunțat în martie înființarea unei noi formațiuni politice, Partidul Social Românesc, alături de Mircea Geoană, care a fost și el exclus din rândus social-democraților.

Sursa: Mediafax

Alte articole pe aceeași temă:

Marian Vanghelie, scos de mascati din locuinta. Perchezitii la Primaria Sectorului 5 si la domiciliul acestuia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !