Marian Iancu, patronul lui Poli Timisoara, condamnat la 10 ani de inchisoare

De M. Hoster
Reactualizat la:
Marian Iancu a fost condamnat la zece ani de inchisoare
Marian Iancu a fost condamnat la zece ani de inchisoare
Marian Iancu, deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni al clubului de fotbal Politehnica Timişoara, a fost condamnat, luni, la zece ani de închisoare, în urma judecării dosarului Rafo. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Bucureşti. De asemenea, au mai fost condamnaţi fratele lui Iancu, Octavian, şi Constantin Mărgărit, la nouă, respectiv opt ani de închisoare.

Iancu a anunţat deja că va face recurs şi că sentinţa nu este nimic mai mult decât o eroare judiciară. „Este o eroare judiciară, avocaţii o să o îndrepte la Curtea de Apel. Nu are nicio legătură cu niciun dosar Rafo, este un alt dosar, este doar o eroare. Este o instanţă a Tribunalului, mai sunt Curtea de Apel, Curtea Supremă şi le vom îndrepta. Este vorba de nişte societăţi comerciale care nu-mi aparţineau mie. Nu are legătură cu rafinăria. Eu nu sunt în niciun dosar Rafo. Este sigur o eroare. Cunosc dosarul, dar nu sunt societăţile mele, e doar o confuzie. Probabil ei au mai multe nume de Iancu acolo şi au făcut o confuzie. Este o problemă care nu are legătură cu fotbalul şi nu vreau să discut mai mult”, a declarat Iancu. Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani. Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor dintr-un proces-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din cadrul Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Update: Iancu garantează că dosarul nu are nicio legătură cu Poli

După aflarea veştilor legate de problemele sale cu rafinăria Rafo, Marian Iancu a revenit cu un comunicat oficial, legat de bunul său cel mai drag, clubul de fotbal timişorean. Mai mult, spune Iancu, el a recuperat sume importante de la persoanele care au condus destinele rafinăriei din Oneşti înaintea sa. „Nu este vorba de niciun dosar RAFO. Personal, nu sunt implicat în niciun dosar legat de acea rafinărie! Nu am creat niciun prejudiciu statului român atâta timp cât am condus RAFO. Ba din contră, am recuperat peste 260 de milioane de euro, bani pe care-i datorau predecesorii mei statului român. La data prezentă, RAFO nu mai are nicio datorie bugetară şi asta în urma programului de reorganizare pe care l-am condus”, anunţă Iancu.

El a mai anunţat că în celebrul dosar este implicată doar o singură firmă din grupul VGB, iar restul firmelor sunt societăţi-fantomă, dar fără legătură cu persoana sa. Iancu spune că are încredere în justiţie şi că problemele vor fi rezolvate la Curtea de Apel. „Este vorba de un dosar care priveşte mai multe firme, printre care şi una din grupul VGB, căreia nu i-a fost reţinută în această hotărâre niciun prejudiciu cauzat statului. În dreptul celorlalte firme, s-au stabilit prejudicii, dar în mod eronat, pe lângă proprietarii acelor firme m-au acuzat pe mine şi fratele meu ca fiind acţionari. Lucru cu totul şi cu totul neadevărat. Firmele la care am facut referire nu sunt de tip-fantomă, iar acţionarii există şi sunt cetăţeni români, parte în dosar. Aceasta este eroarea judiciară pe care o vor îndrepta Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, mai menţionează Iancu.

Cel mai important pentru fanii timişoreni, dosarul nu are legătură sub nicio formă cu fotbalul şi nici cu Poli Timişoara, potrivit lui Marian Iancu. „Acest dosar nu are legătură cu fotbalul, cu acte de corupţie şi cuprinde evenimente din perioada 2000-2001”, a mai anunţat patronul celor de la Poli.

„Grupul de firme BkP, în fapt acţionarul majoritar al lui Poli, nu este implicat în acest dosar. Clubul Politehnica Timişoara nu are nimic de suferit de pe urma acestei decizii. Toate susţinerile de mai sus se găsesc în decizia Tribunalului, aflată pe site-ul instituţiei în cauză. Acţionarii persoanei juridice FC Politehnica Timişoara SA nu sunt implicaţi în acest dosar”, a încheiat Iancu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !