Lista consilierilor prezidentiali din echipa lui Klaus Iohannis

De T. Ex.
Lista consilierilor prezidentiali din echipa lui Klaus Iohannis
© TION: Lista consilierilor prezidentiali din echipa lui Klaus Iohannis
Printre cei pe care președintele ales Klaus Iohannis urmează să îi desemneze pentru a face parte din echipa de consilieri prezidențiali se numără un consilier din actuala administrație, doi foști miniștri și doi parlamentari.

Klaus Iohannis a realizat lista ce conține echipa de consilieri prezdențiali, în cea mai mare parte, au declarat surse politice pentru Mediafax. Lista urmează să fie completată cu noi nume după preluarea funcției de șef al statului.

Potrivit acelorași surse, printre viitorii consilieri prezidențiali se numără fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, fostul lider al deputaților PNL George Scutaru și …

Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, deține poziția de consilier prezidenţial domeniul afacerilor europene. Orban a mai deținut aceastp funcție între 2010 și 2011, fiind consilier al președintelui Traian Băsescu. El a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene şi ulterior a devenit ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Boc, începând cu septembrie 2011. Orban a fost menţinut în funcție în Guvernul Ungureanu şi în primul Guvern Ponta.

George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională. Scutaru a intrat în politică în 21998, când a devenit și consilier al președintelui ApR, Teordor Meleșcanu. În 2001, a devenit membru PNL, în urma fuziunii cu Apr. În 2002 a devenit președinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 până în 2014 a fost președinte al organizației județene a PNL Buzău. De asemenea el a obținut trei mandate consecutive de deputat.

Lazăr Comănescu, actual ambasador al României în Germania, va deține poziția de consilier prezidenţial pentru politică externă. Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. Cu o carieră în diplomație de aproape 42 de ani, el a activat în Ministerul Afacerilor Externe în aproape toate funcţiile, de la consilier, consilier al ministrului, director de cabinet, director general sau secretar de stat.

Din echipa de consilieri prezidențiali ar urma să facă parte și Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). El va deţine poziţia de consilier prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice. Muraru este istoric de profesie. El a iniţiat procedurile judiciare împotriva torţionarilor regimului comunist. El a fost candidat PNL la alegerile europarlamentare din acest an, dar nu a obținut mandatul. A devenit consilierul lui Klaus Iohannis, după ce acesta a fost ales președinte al partidului.

Dan Mihalache, actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie şi analiză politică, va deține poziția de consilier prezidenţial, şef al Cancelariei. El a fost ziarist la începutul anilor ’90, iar apoi a intrat în politică, ca membru al partidului Alianţa pentru România. A fost consilierul lui Adrian Năstase între 2001 şi 2004. Din 2006 a devenit observator la Parlamentul European, iar din 2007 europarlamentar. În legislatura 2004-2008 a fost ales deputat pe listele PSD, iar în 2009 și-a depus adeziunea la PNL, devenind consilier al preşedintelui PNL Crin Antonescu. Dan Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului Ponta, însă a părăsit funcția în urma unor declaraţii controversate legate de activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi a parteneriatului cu SUA. El a fost cercetat de inspectorii ANI pentru incompatibilitate. Mihalache a contestat în instanță raportul inspectorilor ANI, iar judecătorii i-au dat câștig de cauză.

Din echipa de consilieri prezidențiali va face parte și Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, el ocupând poziția de consilier pentru mediul de afaceri. El a fost consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi secretar general adjunct al PNL. După ce aripa PNL s-a rupt de aripa tăriceanu, el a rămas în PNL și a coordonat programele economice promovate de liberali. Este fondatorul cursului de Economie Instituţională din cadrul ASE Bucureşti şi coordonator al Centrului pentru Economie şi Libertate – ECOL.

Tatiana Niculescu Bran, scriitoare şi fost jurnalist la BBC, a fost anunţată de către Klaus Iohannis în calitatea de purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial. Între anii 1995 și 2004, ea a fost redactor la Radio BBC World Service, Secţia Română de la Londra, iar între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. Niculescu Bran a publicat, în 2006, primul roman non-ficţional din literatura română, ”Spovedanie la Tanacu”. Acesta a fost urmat, în 2007, de ”Cartea Judecătorilor”. Ambele romane au devenit piese de teatru, în dramatizarea autoarei. ”Spovedanie la Tanacu” a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban și a inspirat, de asemenea, filmul ”După dealuri” al lui Cristian Mungiu, peliculă care a fost dublu premiată la Festivalul de la Cannes 2012.

Poziția de consilier prezidenţial coordonator al departamentului constituţional-legislativ ar urma să fie ocupată de Simina Tănăsescu, profesor universitar, doctor în drept constituţional. Ea este este prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti și a fost judecător între 1991-1993. De asemenea a fost profesor la Institutul Naţinal al Magistraturii, fiind implicată în numeroase proiecte europene şi organizaţii de profil. În 2009, Tănăsescu a fost numită membru al CSM din partea societăţii civile. Mandatul său s-a încheiat în 2011.

Klaus Iohannis ar urma să o păstreze pe Delia Dinu, actual consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu în aceeași poziţie. Dinu coordonează compartimentul pentru protocol al Administraţiei Prezidenţiale. Ea a fost ofiţer în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază din 2000 până în 2012, iar în 2009 a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Laurenţiu Ştefan, care a activat în calitate de consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru analiză politică al preşedintelui Klaus Iohannis.Ștefan este fondator şi preşedinte (2000-2005) al Societăţii Române de Ştiinţe Politice, fiind profesor colaborator al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti din 1999 şi doctor în ştiinţe politice din 2003. El a lucrat în cadrul Agenției Mediafax şi a fost colaborator al Ziarului Financiar. A urmat ulterior studii postuniversitare politice la Cambridge -1998 şi apoi a primit o bursă din partea Colegiului Noua Europă (1999-2002). A publicat și coordonat mai multe volume, lucrări şi articole despre politica românească și recrutarea elitelor politice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor