Lipsa unui sistem de colectare a animalelor moarte din judetul Timis poate duce la amenzi de sute de mii de euro pe zi

De B.A.M.
Reactualizat la:
Lipsa unui sistem de colectare a animalelor moarte din judetul Timis poate duce la amenzi de sute de mii de euro pe zi
România este din nou la un pas de primirea unor amenzi de sute de mii de euro pe zi de la Comisia Europeană. Oficialii europeni ameninţă din nou cu iniţierea procedurii de infringement, de această dată din cauza absenţei unui sistem de colectare şi eliminare a animalelor moarte din gospodării. Autorităţile din judeţul Timiş vor începe controale în această lună.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare Guvernului Român în care arată că sistemul de colectare a animalelor moarte din gospodării nu funcţionează la noi în ţară. Din cauza nerespectării acestor norme elementare de igienă, Comisia Europeană ameninţă din nou cu demararea procedurii de infringement pentru nerespectarea de către România a Tratatului de aderare, ceea ce ar putea însemna amenzi de sute de mii de euro pe zi pe care statul ar trebui să le plătească.

Pentru a evita intrarea în această situaţie critică, Ministerul Dezvoltării a trimis o adresă către toate prefecturile din ţară prin care atenţionează că punerea la punct a unui sistem de colectare şi eliminare a animalelor moarte din gospodării este o sarcină a autorităţilor locale. Prefectura Timiş a trimis deja informaţia mai departe la toate cele 99 de primării din judeţ.

Potrivit subprefectului Liliana Oneţ, administraţiile locale care nu au pus la punct acest sistem au termen limită până în 15 martie.

„Responsabilitatea de a neutraliza cadavrele de animale provenite din gospodării este a autorităţilor locale. Instituţia Prefectului, împreună cu DSV, a trimis o adresă către toate primăriile în care i-am atenţionat că trebuie să pună la punct acest sistem de colectare şi distrugere a animalelor moarte din gospodării. Termenul limită până la care pot încheia contracte este 15 martie 2013. După această dată, DSV şi Garda de Mediu vor verifica în ce măsură aceste consilii locale au respectat indicaţiile noastre”, a declarat Oneţ.

În acest moment, în judeţul Timiş funcţionează două incineratoare autorizate pentru animale moarte. În momentul în care fiecare primărie din judeţ va pune la punct acest sistem de colectare, cetăţenii din aceste localităţi se vor putea adresa la primărie pentru ridicarea şi distrugerea animalelor moarte. Teoretic, acest serviciu va fi suportat din bugetul local.

Vă reamintim că România a mai fost ameninţată de Comisia Europeană cu începerea procedurii de infringement, din cauza nerespectării normelor de poluare. Printre cele mai poluate oraşe din România, date ca exemplu de oficialii europeni, se afla şi Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor