Liber la licitatiile pentru deszapezire si salubrizare! Robu: Eu am ca prima optiune sa le dam societatilor primariei

De Roxana Deaconescu
9Comentarii
Liber la licitatiile pentru deszapezire si salubrizare! Robu: Eu am ca prima optiune sa le dam societatilor primariei
© Tion: Liber la licitatiile pentru deszapezire si salubrizare! Robu: Eu am ca prima optiune sa le dam societatilor primariei
Timișoara ar putea rămâne fără servicii de deszăpezire și salubrizare câteva luni bune, dar primarul Nicolae Robu susține că nu va lăsa orașul în insalubritate și cu polei sau zăpadă pe străzi. Oficial, municipalitatea poate demara licitațiile pentru cele două servicii, dar primarul Nicolae Robu susține că ar prefera să le atribuie societăților primăriei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie însă de avize de la Consiliul Concurenței, procedură destul de consumatoare de timp.

Consilierii locali au adoptat, în ședința ordinară de joi, două proiecte de hotărâre: unul pentru aprobarea delegării de gestiune a serviciului public de curățare și transport al zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț și altul pentru delegarea de gestiune a activității de salubrizare stradală.

Asta înseamnă că au adoptat inclusiv caietele de sarcini și contractele pentru aceste servicii. Problema este că Primăria Timișoara nu mai are contract pentru serviciul de deszăpezire încă din luna aprilie, iar cel pentru salubrizarea stradală încheiat cu Retim expiră în 24 octombrie. Licitațiile ar dura extrem de mult și nimeni nu poate garanta că vor fi gata până la așternerea primăriei zăpezi sau până la expirarea contractului cu Retim.

„Dacă procedurile de achiziție publică vor merge normal, atunci nu vom avea dificultăți. Dacă vor fi blocaje, atunci va trebui să recurgem la soluții de forță majoră, adică trebuie să atribuim cuiva în regim de forță majoră sarcina de deszăpezire. Depinde cum ni se aprobă… Pentru orice delegare, atribuire directă, către o societate proprie trebuie un aviz de la Consiliul Concurenței. Eu am ca primă opțiune ca altfel de servicii pe care le pot face societățile primăriei să le dăm societăților primăriei”, ne-a explicat primarul Timișoarei.

Edilul-șef nu știe însă dacă subalternii lui au trimis vreo hârtie către Consiliul Concurenței, pentru că de această problemă se ocupă city-managerul Robert Kristof. Surse din primărie au spus însă pentru tion.ro că nu a fost trimis nimic către CC.

Ce se întâmplă însă dacă ninge la 1 noiembrie și nu avem contract sau dacă nu are cine să măture străzile Timișoarei? Primarul spune că nimic… pentru că, în cazul în care există vreo urgență, atunci se va face o atribuire rapidă către societățile din subordine. Societatea de Drumuri Municipale, care a mai deszăpezit Timișoara, ar avea utilaje pentru a se ocupa de acest serviciu, dar Robu nu știe încă sau nu vrea să spună încă cine ar putea mătura străzile, pentru că primăria nu este acționar unic la Retim, ci are doar 50% din acțiuni.

„Recurgem la una dintre societățile noastre în regim de forță majoră. SDM are utilaje de deszăpezire, putem atribui în regim de forță majoră. Cu salubrizarea este aceeași situație, cu Retim nu mai putem de la sfârșitul lunii octombrie, o să vedem cui putem da în regim de forță majoră. Nu pot spune acum, dar găsim o variantă, nu lăsăm orașul în insalubritate. Eu m-am supărat că nu s-au făcut demersurile mult mai devreme, pentru toate lucrurile. Le spun de șase ani, de când sunt primar, să lucreze anticipativ. Nu știu acești oameni să lucreze anticipativ, asta e realitatea. Trebuie să demareze cu doi ani înainte, că nu se întâmplă nimic, ai făcut contractul și stabilești din start”, a explicat Robu.

Edilul-șef spune că nu vede atât de murdare străzile Timișoarei și că sunt la fel ca și până acum, cu excepția unor locuri în care nu se curăță așa cum trebuie.

„Străzile sunt așa cum au fost întotdeauna, nu sunt nici mai curate nici mai murdare, pot fi locuri punctuale. Sunt zile în care nu se face curățenia cum trebuie, mai sunt, e adevărat, în anumite zone, dar nu este mizerie mai mare decât a fost altădată”, a conchis edilul-șef.

Articole pe aceeași temă:

Campania de curățenie de toamnă și cea de curățenie de primăvară nu se mai organizează la Timișoara! Reprezentanții primăriei au inclus în noul contract doar servicii de salubrizare stradală, iar referire la rampele clandestine de gunoaie se face doar în contractul încheiat între Retim și ADID Timiș...
După licitația eșuată pentru găsirea unui operator de salubritate care să se ocupe de curățenia stradală din Timișoara, municipalitatea a decis și schimbarea caietului de sarcini. Valoarea maximă a contractului pentru următorii patru ani a fost înjumătățită, deși la prima licitație nu s-a prezentat ...
Iarna nu-i ca vara și ne-ar putea lua prin surprindere și mai mult decât până acum. Primăria Timișoara nu mai are contracte pentru deszăpezire încă din luna aprilie, iar funcționarii de pe C.D. Loga nu au fost în stare nici până în ziua de astăzi să dea drumul unei noi licitații pentru acest servici...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor