Legea partidelor politice a fost adoptata – un partid se poate infiinta cu trei membri

De T. Ex.
Legea partidelor politice a fost adoptata – un partid se poate infiinta cu trei membri
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, legea referitoare la înființarea partidelor politice. Astfel, de acum, formațiunile politice vor putea avea trei membri fondatori, iar criteriul teritorial a fost eliminat.

Noua lege prevede posibilitatea înfiinţării unui partid politic cu doar trei membri, astfel că lista semnăturilor de susţinere va cuprinde cel puţin trei membri fondatori. Până acum legea în vigoare prevedea ca listele să cuprindă semnăturile a 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe.

Astfel, aceste prevederi oferă posibilitatea de a înfiinţa partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritorială existentă, reducând numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Totodată, desemnarea de candidaţi de către un partid politic, singur sau în alianţă, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale.

Noua lege a partidelor politice elimină codul numeric personal de pe lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori.

Deputatul PSD Gabriela Podașcă a spus că social-democrații susţin acest proiect, fiind una dintre cele „mai curajoase legi” care va duce la o creştere a interesului oamenilor pentru politică, la o mai bună comunicare cu cetăţenii.

Și UDMR susține acest proiect de lege, deputatul Marton Arpad precizând că este de accord cu ideile de bază ale acestei legi, dar consideră că, în corelare cu celelate legi, partidele mici vor dispărea la primele alegeri parlamentare şi locale.

La rândul său, deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat că PNL susţine acest proiect care „reflectă realităţile sociale şi valrofică principiul constituţional al pluralismului, aduce o competiţie mai corectă şi transparentă”.

Senatul a adoptat proiectul în 22 aprilie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !