Lectie de perfectiune la doua violoncele

De S.P.D.
Reactualizat la:
Lectie de perfectiune la doua violoncele
Există momente – rare, prețioase, inefabile- în care nu-ți poți dori mai mult, nu vrei să fii în altă parte, în care perfecțiunea devine pur și simplu tangibilă. Un astfel de moment de intensă emoție au trăit sutele de audienți pe care Alexandra Guțu și Filip Papa i-au fascinat în concertul Filarmonicii Banatul, dirijat de Mihnea Ignat.

Predestinat îndrăgostirii la prima auzire, acel coup de foudre repetabil și inefabil, violoncelul stârnește, când e ținut în brațe de Alexandra Guțu, emoții copleșitoare, aproape o epifanie perfecțiunii sunetului. Concertul nr. 1 în Do major, de J.Haydn, pe care artista l-a interpretat vineri seara, a subjugat, cu forța unei transe colective căreia i te lași fericit pradă, audiența.

O înțelegere atât de profundă a muzicii, încât pare că Alexandra Guțu nu mai cântă pe coardele violoncelului, de pe o partitură, ci direct pe tensiunea infinitezimală dintre note, eliberând muzica, uneori ca pe o lavă fierbinte, cotropitoare, alteori interiorizat, poetic, eteric. Scris într-o cu totul altă dimensiune, al doilea concert pentru violoncel al lui Haydn, în Re major, a adus, în interpretarea lui Filip Papa, un reconfortant contrast, cu efluvii generoase de lirism și pasaje captivante de virtuozitate.

Redutabilul violoncelist născut la Timișoara, membru al celebrului cvartet Ad Libitum, Filip Papa a fost alegerea perfectă pentru „dialogul” subtil, atent nuanțat, cu Alexandra Guțu, în Concertul pentru două violoncele, în Do major, de Haendel. În ultima parte a concertului condus de Mihnea Ignat, dirijor român stabilit în Spania și laureat al Concursului Internațional Toscanini, orchestra Filarmonicii Banatul a cântat Simfonia 36 – Linz , briliantă partitură scrisă în doar patru zile de Mozart, cu un încântător spirit de menuet.

Următorul eveniment al Filarmonicii Banatul aduce vineri, 14 februarie 2014, în pim-plan o altă autentică vedetă a Timișoarei muzicale: mezzosoprana Aura Twarowska, solistă a Operei din Viena, în concertul „Iubirea în muzică”, dirijat de Radu Popa.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !