Lapte, corn si mar pentru zeci de mii de elevi din Timis

De Adrian Panduru
2Comentarii
Lapte, corn si mar pentru zeci de mii de elevi din Timis
© Tion: Lapte, corn si mar pentru zeci de mii de elevi din Timis
Zeci de mii de elevi din Timiș vor primi în acest an școlar lapte, corn și măr. Banii pentru aceste produse vin de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

În Timiș, aproximativ 60.000 de elevi vor beneficia de lapte, corn și măr în pauza mare. Consiliul Județean Timiș a semnat în acest an contract cu o firmă care va asigura aceste produse în școli. Contractul se derulează pe o perioadă de patru ani.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României.

Pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează: 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative, 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.

Conform reprezentanților Guvernului României, produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:

– Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.
– Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
– Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor