La Spitalul Judetean Timisoara s-ar putea relua transplanturile. Acum se fac doar prelevari de organe

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
La Spitalul Judetean Timisoara s-ar putea relua transplanturile. Acum se fac doar prelevari de organe
© TION: La Spitalul Judetean Timisoara s-ar putea relua transplanturile. Acum se fac doar prelevari de organe
La Timişoara se vor putea face, în curând, din nou, transplanturi renale. Asta după ce astfel de operațiuni medicale au fost interzise în urmă cu câţiva ani, pentru că cele două săli operatorii ale Spitalului Județean nu erau conforme normelor Ministerului Sănătăţii. Acum, cu o investiţie de la Consiliul Judeţean Timiş, ele vor deveni din nou „apte” pentru a se realiza transplantul. Şi totuşi, deşi transplantul nu este permis la Timişoara, medicii realizează prelevări de organe, care sunt apoi trimise la Bucureşti ori Cluj pentru… transplant.

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat fondurile pentru centrul de transplant, mai precis pentru demararea studiului de fezabilitate, care va indica suma de bani necesară pentru reabilitarea blocului operator şi a altor încăperi, dar și pentru achiziția aparaturilor necesare. La Timişoara nu s-a mai realizat un transplant renal de aproximativ zece ani…

„Nu au corespuns sălile de operaţie. Când vom avea avizul, atunci vom efectua din nou transplantul. Depinde de sălile de operaţie – sunt două săli neconforme, în care s-au făcut transplanturi şi unde sunt prelevaţi rinichi pentru a fi duşi în altă parte. Dacă noi ca şi bănăţeni făloşi dorim să fim furnizori de rinichi pentru alţii, atunci asta este. Există un dosar de evaluare a sălilor de transplant. Singura problemă a fost că nu avem sălile conforme, cu aer laminat, dar rinichii care au fost prelevaţi de la Timişoara sunt foarte buni la Cluj şi la Bucureşti. Avem promisiuni cât se poate de ferme din partea consiliului judeţean că vor fi finanţate aceste săli – cel mai scump este aerul laminat – 180.000 de euro”, spune prof. dr. Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Acest bloc operator costă în jur de 300.000 de euro. Pentru procedurile de sterilizare mai sunt necesari încă aproximativ 300.000 de euro. În prima fază consiliul judeţean a aprobat fonduri pentru demararea studiului de fezabilitate – 111.000 lei – pentru proiectul amenajarea şi reabilitarea blocului operator transplant renal.

„După ce se va realiza studiul de fezabilitate vedem despre ce sumă este vorba şi o vom aloca din bugetul propriu. Sperăm, ţinând cont de necesitatea realizării acestei investiţii, să avem sprijin şi din partea Ministerului Sănătăţii prin alocarea de fonduri pentru a fi realizat întreg sectorul de bloc operator. Transplantul renal presupune şi crearea unor condiţii pentru pacient – cameră de sterilizare, saloane cu toaletă proprie şi altele”, spune Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

La Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii ‘80, însă centrul a fost închis pentru că au fost mai multe nemulţumiri. Centrul de Transplant a fost redeschis în anul 1994 și a funcționat până în 2006, când s-a închis.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor