Investitii la ape in 2016: S-au consolidat malurile pentru a preveni inundatiile

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Investitii la ape in 2016: S-au consolidat malurile pentru a preveni inundatiile
Anul 2016 a fost apreciat de cei de la Apele Române că fiind unul reușit din punct de vedere al investițiilor. O serie de râuri care în anii trecuți dădeau bătăi de cap provocând inundații au beneficiat de lucrări de consolidare, Bega a fost ecologizată de la Timișoara spre Serbia, iar nodul de la Topolovăţ, a fost de asemenea, consolidat.

Județul Timiș este mai sigur din punct de vedere al prevenirii inundațiilor, spun cei de la Administrația Bazinală a Apelor Banat. „Regionala” a beneficiat de bani de la buget, dar și din alte surse, și s-au făcut o serie de investiții extrem de necesare. Astfel, pe râul Timiș, pe sectorul Lugoj-frontiera cu Serbia s-a lucrat la consolidarea și reprofilarea albiei, lucrările fiind finanțate în proporție de 70% din fonduri primite de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrările realizate până în prezent sunt terminate și recepționate, asigurând linia de apărare pe sectorul Șag – frontiera Serbia. Pentru continuarea lucrărilor este necesară procedura de achiziție publică pentru restul de executat, este necesară refacerea studiului de fezabilitate. Aceste lucrări au în vedere consolidări ale malurilor și digurilor în sectorul amonte pe tronsonul Lugoj- Şag și realizarea unui dren longitudinal pe sectorul Cebza- Rudna.

Unul dintre cele mai importante proiecte care au fost efectuate în anul 2016 la ABA Banat a fost ecologizarea canalului Bega pe sectorul Timișoara – frontiera Serbia.

Până în prezent s-au recepționat lucrările de ecologizare a canalului Bega (respectiv dragajul și depozitarea ecologică a malului), lucrări finanțate tot din fonduri ale Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Au fost, de asemenea, realizate și finalizate lucrările de consolidare a malurilor pe 6 kilometri (ambele maluri) în intravilanul municipiului Timișoara, fiind în continuare în execuție lucrările de reabilitare la construcția de exploatare sediu SH Timiș-Palatul Apelor, din Piața Măria din Timișoara. Pentru acest obiect este în derulare achiziția publică pentru lucrările rămase de executat.

O altă investiție importantă derulată este consolidarea și reprofilarea canalului de descărcare Bega – Timiș pe sectorul Topolovăț-confluența cu râul Timiș. Investiția a fost realizată în procent de aproximativ 76%. Lucrarea, finanțată în prima etapă din fonduri BDCE, în prezent nu are asigurată sursă de finanțare, fiind propusă a se continuă cu finanțare din fonduri bugetare.

Probleme au fost cu acumularea de la Surduc, acolo unde era programată etapa a două de extindere. Lucrarea începută în anul 1978, mai are mult pană va fi dusă la bun sfârșit. Șeful Instituției, Titu Bojin, a anunțat că, cel puțin deocamdată, investiția nu va continua.

De asemenea, anul trecut au fost efectuate și o serie de investiții în ceea ce privește dotările achiziționate din fonduri proprii. Zece milioane de lei au fost alocați în acest scop, din care pentru lucrări de construcţii+montaj 4.612.000 lei. Astfel, Apele au cumpărat… un „defrişător forestier şenilat” în valoare de 449.000 lei, un „sistem hidrografic batrimetric” în valoare de 157.000 lei și un „aparat de recoltat ihtiofauna ştiinţifică” în valoare de 83.000 lei, plus un cilindru compactor în valoare de 348.000 lei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !