Inspectorii OPC au gasit tone de fructe si legume mucegaite si neetichetate, in pietele din Timisoara

De Adrian Panduru
3Comentarii
Inspectorii OPC au gasit tone de fructe si legume mucegaite si neetichetate, in pietele din Timisoara
© Foto: arhivă
Inspectorii Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș au împărțit amenzi de 70.000 de lei în urma unor controale în supermarketuri, magazine alimentare și în piețe. Ei au descoperit că fructele și legumele aflate la vânzare nu îndeplinesc cerințele minime de calitate.

Controlul comisarilor CJPC Timiș a avut loc între 10 și 21 noiembrie. Ei au verificat modul în care se respectă prevederile legale de protecţie a consumatorilor cu privire la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete, în magazine alimentare, hiper sau supermarketuri și în piețele agroalimentare.

Inspectorii au descoperit fructe și legume care nu erau întregi, unele fiind afectate de putregai, improprii pentru consum. În privința altor alimente, consumatorul nu era informat cu privire la țara de origine și la categoria de calitate. În alte cazuri, prețul de vânzare nu era afișat.

„Au fost verificaţi un număr de 30 operatori economici, constatându-se abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor la un număr de 18 operatori economici. S-au controlat 70.234 kg de legume și fructe, constatându-se abateri la 35.716 kg de legume și fructe”, a spus Mihaela Ignat, comisar șef adjunct la CJPC Timiș.

Cei de la CJPC Timiș au dat 18 sancţiuni contravenţionale, din care trei avertismente şi 16 amenzi, în valoare de 69.000 lei. Ei au oprit temporar de la comercializare 35.716 kilograme de fructe și legume, în valoare de 91.758 lei. De asemenea, au oprit definitiv de la comercializare şi au dispus retragerea din circuitul consumului uman 165 kilograme de fructe și legume în valoare de 1.100 lei.

Potrivit legii, cerinţele minime de calitate presuspun ca, în limita toleranțelor admise, produsele să fie întregi, sănătoase, curate, fără materii străine vizibile, dăunători, deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa, umezeală externă anormală, miros sau gust străin.

Inspectorii au verificat și cerinţele minime de maturitate, adică s-au uitat dacă fructele sunt suficient de coapte. Comisarii din Timiș au controlat și etichetarea produselor. Pe ambalajele de transport trebuie să fie înscrise informaţiile despre produs, lizibil și vizibil, fie pe una din părţile ambalajului, fie imprimate direct pe ambalaj sau bine ataşate acestuia. Ambalajul trebuie să conțină informații privind ambalatorul, produsul, specia sau soiul, țara de origine, categoria de calitate și calibrul. Nu în ultimul rând, au fost urmărite condiţiile de expunere la comercializare și afişarea prețurilor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor