Implantul dentar: Interviu cu dr. Vasile Caia, fondatorul Team Dental Clinic Timisoara (I)

Reactualizat la:
Implantul dentar: Interviu cu dr. Vasile Caia, fondatorul Team Dental Clinic Timisoara (I)
ADVERTORIAL – Dr. Vasile Caia si-a dorit sa lucreze intr-o echipa de medici specialisti si a reusit acest lucru impreuna cu sotia, in clinica pe care o detin – Team Dental Clinic – si in care isi petrec o mare parte din timpul liber, lucrand impreuna cu peste 15 profesionisti din cadrul clinicii. Scopul urmarit: sa readuca zambetul pe buzele oamenilor, un zambet relaxat si cu incredere deplina. O clinica moderna, cu profesionisti prietenosi, gata oricand sa ofere consultatii si consultanta pacientilor atunci cand trebuie sa ia o decizie legata de sanatatea lor dentara.


Dr. Vasile Caia a studiat la Timisoara, a absolvit Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes in 2007. Fiind interesat de domeniile implantologie si estetica dentara, a studiat in continuare si in 2009 si-a luat competenta in implantologie orala. De atunci a efectuat peste 1.000 de implanturi, ceea ce reprezinta deja o frumoasa carte de vizita.

Preocuparea pentru perfectionare este o constanta a activitatii sale, dovada fiind numeroasele cursuri si participari la evenimente stiintifice nationale si internationale din domeniul sau de activitate.

In prezent, este presedintele Study Club Implant Direct România.

Pe lânga aspectele legate de cariera, dr. Vasile Caia este o persoana activa, care in timpul liber prefera iesirile in natura, practica ciclismul si schiatul, dar si ping pong-ul cu mare placere.

Implantologia este o specialitate stomatologica de care multa lume este interesata, dar pe care nu o cunosc indeajuns, dovada numarul mare de intrebari pe care cititorii ni le adreseaza si la care ar dori raspunsuri avizate. De aceea, i-am solicitat doctorului Vasile Caia sa ne raspunda la câteva intrebari esentiale pentru o persoana care se pregateste sa urmeze un tratament care sa ii redea frumusetea danturii afectate si, nu in ultimul rând, increderea in propria persoana.

R: Domnule doctor, cititorii sunt interesati sa stie care este diferenta dintre implant dentar si interventia clasica, adica punte si coroana?

Dr. V. Caia: In momentul in care un pacient se prezinta la medicul specialist, acesta va face o analiza a situatiei locale. De exemplu, daca exista o bresa unidentara, adica un dinte lipsa marginit de doi sanatosi, ar fi pacat sa se scoata nervii din dintii vecini si sa faca o punte. La o punte sunt practic trei dinti lipiti, ceea ce face ca operatia de igienizare sa fie mai dificila, deoarece ar fi pacat sa se scoata nervii din 2 dinti. Daca nu exista dinti stâlpi in care sa se faca punte si daca masa osoasa este suficienta pentru implant, atunci se prefera implantul. Costurile sunt oricum asemanatoare.

R. Un pacient va intreaba de ce ar trebui sa opteze pentru implant?

Dr. V. Caia: La fiecare pacient, medicul urmareste câteva aspecte clare: refacerea morfologiei, a fizionomiei, a fonatiei, a esteticii. Acestea sunt functiile pe care le indeplineste coroana care suplineste lipsa unui dinte sau implantul. Trebuie stiut faptul ca implantul, care este un surub, inlocuieste radacina unui dinte, iar peste implant vine coroana. Ideal este ca fiecare coroana sa fie sustinuta de un implant astfel incât sa poata fi refacuta cât mai mult situatia initiala. Acesta este scopul urmarit de medic si dorit de pacient. Un implant este continuat cu bontul protetic, care conecteaza coroana de implant, iar bontul poate fi de zirconiu sau de metal. Dupa cum am spus, punte inseamna sacrificiu de dinti, de aceea nu reprezinta varianta ideala.

R. O intrebare des pusa: cine este candidatul pentru implant si ce analize sunt necesare?

Dr. V. Caia: Candidatul pentru implant se stabileste in urma unor prime examinari, asa-numita anamneza. Se continua apoi cu vizualizarea radiografiilor 2D (digitale) si 3D (computer tomograf) pentru evaluarea si analizarea ofertei osoase si a raportului cu zonele invecinate. In general, in cadrul clinicii noastre se face un set de 8-9 analize de baza, de exemplu VSH, hemoleucograma, calcemia, colesterol, timp de coagulare etc. Nu in ultimul rând, medicul va face un set de masuratori. Din experienta, pot sa va spun ca exista situatii când, in urma anamnezei, medicul descopera la pacient probleme despre care acesta nu stia, deoarece nu a mers la medicul generalist de ceva vreme, si atunci va fi trimis la un specialist pentru rezolvarea problemelor respective. Starea pacientul este foarte importanta pentru buna colaborare cu medicul si pentru reusita finala a lucrarii.

R: Implantul presupune o interventie chirurgicala?

Dr. V. Caia: Categoric, implantul este interventie chirurgicala. De fapt, si o extractie este tot o interventie chirurgicala. Totusi, de multe ori, un implant este mai simplu decât o extractie.

R: Orice medic poate pune implant?

Dr. V. Caia: Conform legislatiei in vigoare, orice absolvent de medicina dentara poate sa insere implant. Ce nu poate face insa este aditia de os. O astfel de interventie complexa poate efectua doar medicul care are competenta in implantologie. Este important sa lamurim ce inseamna aditie de os sau augmentare. In primii doi ani dupa extractia unui dinte se pierde cam 40% din os. Daca distanta in timp de la extractie este mai mare, atunci masa osoasa se reduce cu cel putin jumatate. In astfel de situatii este necesar sa se faca adaos de os, interventie care se numeste augmentare sau aditie de os, pentru a se putea insera implantul si acesta sa aiba stabilitate.

Va urma….

Team Dental Clinic
www.teamdentalclinic.ro

tdc 1 %282%29

Program Luni-Vineri 09-21
Sambata Urgente
Telefon: 0256.478.011
0737.028.980
E-mail: office@teamdentalclinic.ro