Gunoaiele de pe străzile Timișoarei ne costă 7,5 milioane de euro în următorii patru ani

De Roxana Deaconescu
16Comentarii
Gunoaiele de pe străzile Timișoarei ne costă 7,5 milioane de euro în următorii patru ani
© foto: arhivă
Aproape 2 milioane de euro pe an sunt dispuși să cheltuie reprezentanții Primăriei Timișoara pentru a curăța orașul de rampele clandestine de deșeuri. Municipalitatea a lansat o licitație pentru desemnarea unei firme care să ridice gunoaiele aruncate la colț de stradă de oamenii certați cu bunul simț.

Autoritățile sunt depășite de numărul rampelor clandestine de gunoaie. Amenzile date de Poliția Locală nu scapă orașul de mini-gropile de deșeuri formate la colț de stradă, cum nu o fac nici punctele de colectare deschise recent de Retim, pentru care plătește tot primăria. S-a găsit o soluție, cred mai-marii din primărie, care au decis să mai plătească o firmă care să adune efectiv gunoaiele de pe domeniul public.

Zilele trecute, primarul Nicolae Robu spunea că nu își explică de ce se mai aruncă gunoaie pe străzi, în condițiile în care oamenii le pot duce gratuit la cele patru puncte de colectare deschise în patru zone ale orașului.

„Nu știu ce s-a întâmplat în acest oraș, chiar nu găsesc explicația. Am umblat mult în oraș, apar mereu gunoaie, acele rampe clandestine. Eu am ajuns sâmbătă seară (din concediu – n.r.), duminică am colindat orașul cu mașina personală să văd ce s-a întâmplat. Duminică după-masa, la intersecția între surorile Martir Caceu și F.C. Ripensia a apărut un corp de mobilier de bucătărie alb și alte mizerii. Luni a fost ridicat la sesizarea mea. Doamne, ce om poți fii să te duci pur și simplu la colț de stradă? Mă întreb de ce nu se ia nimeni de acești oameni, că acolo este o circulație permanentă. E plin și acum”, povestea edilul-șef.

Primăria Timișoara a lansat licitația pentru un acord-cadru servicii de colectare, transport, depozitare/valorificare a deșeurilor vegetale și a deșeurilor din construcții provenite din demolări, din activități de reamenajare și reabilitare abandonate pe domeniul public al orașului. Pune la bătaie 35,3 milioane de lei cu TVA, echivalentul a aproximativ 7,5 milioane de euro, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de patru ani, fără posibilitate de reînnoire. Anual, se vor încheia contracte subsecvente, iar valoarea lor nu are voie să depășească 8,8 milioane lei cu TVA/an, adică 1,9 milioane de euro/an.

Firmele interesate pot depune oferte până în 7 octombrie, ora 15.

Vă reamintim, cele patru puncte de colectare ale Retim funcționează pe Calea Torontalului nr. 94, pe str. Torac nr. 2-4, pe str. Avram Imbroane nr. 70 și în parcarea de sub Podul Calea Șagului. Aici au fost amplasate câte trei containere de 20 mc, în care pot fi aruncate deșeuri vegetale și altele. Trei dintre aceste puncte sunt în curtea Retim. Inițial, s-a propus ca cei care depun deșeuri să prezinte neapărat buletin de Timișoara, dar s-a renunțat la idee.

Putem duce o dată pe lună 3 metri cubi de deșeuri vegetale – crengile trebuie să fie tăiate la 50cm și legate în mănunchi, iar frunzele și iarba trebuie să fie depozitate în saci, respectiv 5 metri cubi de deșeuri voluminoase de uz casnic – este recomandată demontarea/dezasamblarea deșeurilor voluminoase și 1 metru cub de deșeuri rezultate din construcții și demolări – trebuie depozitate în saci rezistenți la acțiuni mecanice.

Punctele de colectare de pe Calea Torontalului, str. Torac și str. Avram Imbroane sunt deschise de luni până vineri, în intervalul 9-19, și sâmbăta între orele 8 și 16. Cel din parcarea de la Podul Calea Șagului este deschis de luni până vineri în intervalul 9-17, iar sâmbăta, în intervalul 8-16.

Timișoara va avea, din acest an, trei firme de salubritate: una care mătură străzile, le spală și golește coșurile de gunoi (Brantner – n.r.), alta care adună gunoiul menajer de la asociațiile de proprietari (Retim, prin contractul cu ADID – n.r.), iar alta care adună rampele clandestine de deșeuri.

Articole pe aceeași temă:

Zece zile cu puncte de colectare, la Timișoara: peste 170 de tone de gunoaie adunate de Retim, echivalentul a 440 de rampe clandestine16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor