Gropile de gunoi dau batai de cap autoritatilor din Lugoj

Reactualizat la:
Vechea groapa de gunoi din Lugoj, o problema inca ...arzatoare
Vechea groapa de gunoi din Lugoj, o problema inca ...arzatoare
În 1 octombrie a izbucnit primul incendiu la fosta groapă de gunoi din Lugoj. De atunci şi până în prezent au fost necesare nu mai puţin de 22 de intervenţii pentru stingerea incendiilor. În prezent, la fosta groapă de gunoi, măsurând 73.000 de metri pătrați, este asigurată pază permanentă, iar pentru gunoiul menajer este folosită o altă groapă… de împrumut.

 

În acest timp, autorităţile locale au solicitat intervenţia Detaşamentului de Pompieri din Lugoj pentru stingerea incendiilor, prin apelarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am întocmit adrese oficiale către Consiliul Judeţean şi către Prefectura Timiş, prin care am informat autorităţile competente despre acest lucru. Vă reamintesc că Primăria Lugoj a predat Consiliului Judeţean fosta groapă de gunoi pentru a fi închisă. Este vorba despre o suprafaţă de 73.000 de metri pătrați, care este inclusă în Programul ADID, în scopul alocării sumelor necesare închiderii gropii, prin acoperirea cu un strat de pământ gros de un metru. Împreună cu Compartimentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei, Compartimentul Mediu şi Direcţia de Administraţie Publică Locală, respectiv cu societatea Salprest, am anunţat în repetate rânduri Consiliul Judeţean asupra intervenţiilor la fosta groapă de gunoi”, a declarat edilul-şef al municipiului Lugoj, Francisc Boldea.

Până acum au fost necesare 22 de intervenţii pentru stingerea incendiilor izbucnite la fosta groapă de gunoi din Lugoj, lucru dovedit de procesele-verbale ataşate documentelor. Cauza incendiilor pare a fi stratul de biogaz acumulat de-a lungul timpului.

“Aş vrea să vă spun că Primăria, prin societatea Salprest, a fost prezentă de fiecare dată, cu utilajele din dotare, în special excavatorul, care a fost avariat în repetate rânduri din cauza temperaturilor foarte ridicate. De asemenea, am avut o colaborare foarte bună cu Detaşamentul de Pompieri de la Lugoj. Practic, şi în acest moment pericolul este iminent, groapa încă fumegă în mai multe locuri, fiind oricând posibilă izbucnirea unui nou incendiu. De aceea, asigurăm paza permanentă a locaţiei, pentru a putea interveni cât mai prompt”, a subliniat primarul.

Municipiul Lugoj este inclus în Proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Timiş”, al cărui obiectiv îl constituie implementarea unui sistem integrat de management la nivelul întregului judeţ, combinând măsuri pentru separarea, colectarea, transportul, transferul şi tratarea deşeurilor cu elemente de reciclare, compostare şi depozitare.

Proiectul prevede, de asemenea, închiderea şi reabilitarea depozitelor urbane de deşeuri ale judeţului. În acest scop, prin hotărârea Consiliului Local Municipal a fost transmis Consiliului Judeţean, în folosinţă gratuită, terenul pe care este amplasată groapa de gunoi.

„Din păcate, acest program nu a putut fi definitivat, deoarece niciuna dintre cele trei firme care au participat la licitaţia pentru selectarea operatorului regional nu întruneşte condiţiile necesare. Ca atare, licitaţia va trebui reluată, ceea ce implică prelungirea perioadei de timp în care suntem obligaţi să folosim groapa de împrumut. Va reamintesc, incendiile s-au declanşat la fosta groapă de gunoi, nu la cea de împrumut pe care noi o folosim”, a mai spus şeful executivului local. P

roblema este cu atât mai gravă cu cât aceste incendii duc la creşterea gradului de poluare din oraş. Pe de altă parte, incendiile repetate au suprasolicitat Detaşamentul de Pompieri din Lugoj, care a trebuit să intervină chiar şi de mai multe ori pe zi.

Corina Eva0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !