Gata cu cluburile la stadion, facem cel mai mare campus sportiv din Europa! Candva in viitor…

De Alina Strugariu​
Reactualizat la:
39Comentarii
Gata cu cluburile la stadion, facem cel mai mare campus sportiv din Europa! Candva in viitor…
© TION: Gata cu cluburile la stadion, facem cel mai mare campus sportiv din Europa! Candva in viitor...
Desfiinţarea cluburilor şi construirea unui campus sportiv cum poate nu mai există în toată Europa în zona Stadionului „Dan Păltinişanu” – sunt planurile primarului Timişoarei, Nicolae Robu. Edilul vorbeşte despre două stadioane – unul nou, cu peste 40.000 de locuri -, o sală polivalentă cu 15.000 de locuri, pe lângă cea cu 3.000 de locuri care se construieşte acum, bazin de înot olimpic, velodrom, hotel, o parcare subterană şi o mulţime de copaci. Deocamdată, primăria are… o machetă din polistiren.

Primarul Nicolae Robu şi-a prezentat vineri planurile privind construirea campusului sportiv din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”. Pentru a explica mai bine ce doreşte a prezentat o machetă din polistiren cu toate obiectivele, machetă pe care o puteţi vedea în imagini.

„Vedeţi amplasamentul viitorului stadion. Proporţiile sunt păstrate, totul este la scară aici, conform cu realităţile, şi ca înălţime şi în plan orizontal. Noul stadion, cu capacitatea de peste 40.000 de locuri, va fi amplasat în zona de lângă bulevardul Sudului, se intersectează cu Liviu Rebreanu – Dr. Iosif Bulbuca, pe unde va merge bulevardul Sudului pe viitor, când va fi prelungit să ajungă până la Pestalozzi – în zona respectivă va fi stadionul, vom avea bazinul de înot olimpic, sala polivalentă de 15.000 de locuri, stadionul actual „Dan Păltinişanu”. În continuare vom avea baza sportivă a Universităţii Politehnica, cu terenurile în aer liber (…), cu bazinul de înot al UPT, cu sala polivalentă pe care o facem împreună, municipalitatea cu Universitatea Politehnica…”, a declarat Robu.

Edilul a anunţat cu această ocazie şi desfiinţarea cluburilor din zona stadionului.

„Pentru a face tot ce am prezentat va trebui să desfiinţăm clubăraiul din zonă. O să facem asta aplicând legile existente în România şi nu altfel, evident. Vom găsi una dintre formulele legale la dispoziţie pentru a rezolva aceasta problemă”, a mai explicat primarul.

Edilul-şef al Timişoarei vorbeşte despre… cea mai mare bază sportivă din Europa.

„Timişoara va avea un campus sportiv care se va întinde pe o arie imensă şi nu ştiu dacă mai există în Europa vreun campus sportiv de asemenea dimensiuni. De la viitoarea prelungire a bulevardului Sudului – strada Cerna, apoi pe Podeanu – Surorile Martir Caceu – Arieş – Rebreanu – toată zona aceasta va fi o zonă a sportului. Este prevăzut şi un velodrom şi un hotel dedicat în primul rând sportivilor, care la parter va putea să aibă, de exemplu, McDonald’s, având în vedere că acum pe această locaţie este o unitate McDonald’s, sigur că ea poate rămâne în continuare la parterul unei clădiri mult mai înalte, pentru că toată zona aceasta are un regim de înălţime mare – este Spitalul judeţean, sunt blocuri… Vom planta foarte mulţi copaci (…), vom avea o parcare subterană mare”, a afirmat Robu.

Întrebat cu ce bani vor fi realizate toate aceste investiţii, primarul a explicat că… deocamdată avem doar un concept, iar sursele de finanţare urmează să fie identificate.

Se mizează inclusiv pe bani de la bugetul de stat, deşi Guvernul n-a fost prea darnic cu Timişoara până acum, pe fonduri europene, dacă vor fi finanţabile proiecte de genul celor prezentate, bani de la bugetul local şi chiar finanţări private. Dar, oricum, deocamdată există doar o machetă din polistiren.

„Nu avem în momentul de faţă sursa de finanţare. Acum suntem în faza de masterplan, mai întâi trebuie să ştii ce vrei. După ce ai stabilit clar lucrul acesta vezi pe ce surse de finanţare te poţi focaliza. Evident că vor fi necesare pentru unele obiective fonduri de la Guvernul României, pentru că nu vor fi finanţabile de la Uniunea Europeană, alte obiective pot fi realizate din venituri proprii, altele pot fi făcute inclusiv prin parteneriat public-privat. Asta este o altă etapă, deocamdată noi dăm un anumit regim zonei. Deocamdată nu știm exact nici ce posibilități de finanțare vor fi pe programele 2014-2020, ce se va finanța direct din fonduri de la UE, fără intermedierea Guvernului României, pe Planul Juncker, de exemplu. Sunt o mulțime de incertitudini, nu mă pot hazarda…”, a conchis Robu.

Edilul nu a putut oferi o estimare nici ca orizont de timp – în cât timp s-ar putea construi toate obiectivele prezentate, repetând că suntem încă în faza în care gândim conceptul.

Actualul stadion ar urma să fie păstrat încă o perioadă şi folosit pentru rugby. Ulterior ar putea fi transformat în muzeu, folosit pentru diverse evenimente sau chiar demolat. Dar asta poate peste mai bine de un deceniu, estimează Robu.

Macheta prezentată a fost realizată de specialiştii care lucrează la noul Plan Urbanistic General al Timişoarei, din spusele primarului. Bineînţeles, cu contribuţia lui Robu…

 39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor