Fost candidat la presedintia CJ Timis, acuzat ca a incercat treaca cu masina peste un opozant al gazelor de sist

De B.A.M
Reactualizat la:
48Comentarii
Iosif Ingrish, care a devenit cunoscut după ce a candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din partea UNPR, în 2012, iar în prezent este reprezentantul unei firme de prospecţiuni petroliere, este acuzat de un opozant al exploatării gazelor de şist în judeţ că a încercat să îl calce cu maşina. Activistul a postat şi o filmare pe YouTube cu momentul în care Ingrish demarează în trombă şi se urcă cu maşina de teren pe trotuar, trecând razant pe lângă cameraman.


Ingrish s-a retras între timp din politică şi este reprezentantul firmei Geolink, care face prospecţiuni pentru NIS Petrol în judeţul Timiş. În ultimele luni, Ingrish a participat la o serie de dezbateri publice care au avut loc în localităţi precum Dudeştii Vechi, încercând să îi convingă pe oameni că firma pe care o reprezintă nu caută gaze de şist şi are tot dreptul legal să intre pe terenuri private pentru a realiza prospecţiuni petroliere.

Luni, după cum se poate vedea din filmarea postată pe YouTube, Ingrish este abordat la Sânnicolau Mare de mai mulţi opozanţi ai prospecţiunilor petroliere care poartă tricouri galbene pe care scrie „Nu fracturare”.

Aceştia îl întreabă pe Ingrish de ce doreşte să distrugă zona, iar acesta răspunde: „Nu dorim să distrugem nicio zonă. Noi desfăşurăm o activitate legală aici. Noi am încercat să vă explicăm, v-am arătat documentele legale care stau la baza activităţii noastre, nu aţi fost curioşi să le vedeţi, să luaţi act de ele…”

Întrebat apoi de ce nu a trimis notificări proprietarilor de terenuri pe care angajaţii firmei de prospecţiuni intră pentru a desfăşura măsurătorile, Ingrish spune: „Avem un drept de servitute legal instituit de statul român, acel drept ni-l exercităm, indiferent de notificare sau nu.”

Urmează câteva minute de discuţii în contradictoriu, legate de dreptul de a filma sau nu pe domeniul public, după care Ingrish se urcă la volanul unei maşini de teren şi încearcă să plece. Activistul continuă să filmeze şi surprinde momentul în care maşina în care se află Ingrish prinde viteză şi pare să se îndrepte spre cameraman, trecând razant de acesta.

„Luni, 25 august 2014, în jurul orei 15, pe strada Str. Prof. Ionel Stamate nr.1 din Sânnicolau Mare, după o discuţie civilizată cu reprezentanţii firmei de prospecţiuni Geolink, Ioan Rodina şi Iosif Ingrish, cei doi sau urcat în maşină şi au demarat în tromba intrând pe trotuar cu intenția clară de a mă lovi … Dacă aceşti domni calcă oameni, ce să mai vorbim despre pământul, apa şi sănătatea noastră, TREZIŢI-VĂ OAMENI BUNI!”, a scris Ivan Vasilchin, cel care a postat filmarea pe YouTube.

Contactat de reporterii www.tion.ro, Vasilchin a explicat că nu face parte din nicio asociaţie, dar este un opozant al exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Luni, împreună cu alţi activişti, a fost la Cenad, unde a încercat să organizeze o dezbatere publică pe tema prospecţiunilor petroliere ce vor avea loc în zonă. Pe drumul către casă, activiştii au decis să se oprească la Sânnicolau Mare, la sediul din localitate al companiei de prospecţiuni reprezentată de Ingrish, pentru a-l invita şi pe acesta la dezbaterea de la Cenad. Activistul povesteşte că la final Ingrish s-a enervat şi s-a urcat în maşină cu intenţia clară de a-l lovi, salvarea cameramanului fiind un pom de pe marginea drumului.

„Când am ajuns aproape de pomul respectiv, am văzut că ăsta (Ingrish – n.r) dă pedale la jeep şi virează către mine. Şi atunci am apucat să mă retrag în spaţiul apărat de pom. El a trecut, a urcat pe trotuar, a muşcat puţin şi din iarbă şi s-a dus mai departe”, spune Vasilchin.

El a precizat că a depus o plângere penală la Poliţie. Reprezentanţii IPJ Timiş confirmă că a fost depusă o sesizare în care Ingrish este acuzat că a încercat să treacă cu maşina peste reclamant, în continuare urmând să fie efectuate audieri care vor stabili dacă se va deschide dosar penal în acest caz.

Anul trecut, Iosif Ingrish a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat de o fraudă de 1 milion de lei din fonduri europene.

UPDATE: Iosif Ingrish povesteşte varianta sa a întâmplării. El spune că nu a încercat să treacă cu maşina peste activist şi că, de fapt, a încercat să evite „un grup de protestatari”, iar cel care filma s-a speriat şi s-a împiedicat.

„Am dat să mă urc în maşină, la care aud <<uite ce gras e ăsta, că abia se urcă în maşină>>. Până la urmă, eu sunt cel care ar trebui să mă consider jignit. Dar, mă rog, eu sunt gras de felul meu, trebuie să trăiesc cu asta, nu am ce să-i fac acum. Ei se deplasau pe mijlocul carosabilului, tot grupul acesta de protestatari. Unul dintre ei mergea cu spatele către sensul lui de mers şi filma. El nu vedea că în partea stângă erau toţi ceilalţi protestatari. Eu nu puteam să o iau în stânga, pentru că erau ăia şi am încercat să o iau în dreapta. Moment în care el (cel care filmează – n.r.) o fi crezut că cine ştie ce am cu el, s-a împiedicat, s-a dezechilibrat, se vede tremuratul acela pe film şi apoi revine când eu eram deja în poartă şi am plecat. Problema e că eu nu aveam cum să trec altfel, pentru că ceilalţi erau în partea stângă, nu se vedeau din film. A trebuit să fac o manevră pentru a-i evita pe ăştia şi a ieşi afară din curte. Nu cred că m-am urcat pe trotuar. Poate am călcat cu o roată bordura. Oricum, ei erau pe mijlocul carosabilului şi trebuia să îi evit cumva”, spune Ingrish.

El a adăugat că apariţia acestei filmări este de fapt, „o provocare”.

„Totul e o provocare din partea lor, ca să îşi câştige şi ei popularitatea şi să atragă atenţia asupra demersului lor care a rămas fără ecou”, a concluzionat Ingrish.48Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor