Firma care va aduna cainii de pe strazile Timisoarei, obligata sa-i despagubeasca pe oamenii muscati

De A.S.
Reactualizat la:
10Comentarii
Firma care va aduna cainii de pe strazile Timisoarei, obligata sa-i despagubeasca pe oamenii muscati
© TION-Firma care va aduna cainii de pe strazile Timisoarei, obligata sa-i despagubeasca pe oamenii muscati
Reprezentanții Primăriei Timișoara au început să pregătească în sfârșit noua licitație pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, după ce contractul cu societatea Danyflor a expirat la finele lunii trecute și animalele au început din nou să se înmulțească pe străzi. A fost elaborat un nou regulament privind funcționarea acestui serviciu, care urmează să intre în dezbatere publică. Principala noutate? Firma care va aduna maidanezii va fi obligată să-i despăgubească pe oamenii mușcați de câini pe domeniul public și va fi și penalizată în funcție de asta. Totul trebuie dovedit însă în instanţă!

Regulamentul privind serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Timişoara va fi dezbătut public la primărie, în sala de consiliu, miercuri, 19 martie, de la ora 13.30. Oricine este interesat de problema câinilor comunitari este binevenit să participe.

Reprezentanții municipalității timișorene spun că acest regulament trebuie dezbătut și ulterior aprobat în consiliul local în vederea organizării unei noi licitații pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.

„Gestiunea serviciului se realizează prin gestiune delegată. Alegerea formei de gestiune delegată a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân se aprobă prin hotărâre a consiliului local (…) Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Timişoara urmăreşte reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătăţii şi bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi a pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, reducerea apariţiei rabiei şi a altor zoonoze (n.r. – infecţii), reducerea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, precum şi prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor”, se arată în regulamentul propus.

Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân ar urma să se ocupe de capturarea câinilor fără stăpân şi transportul lor în adăposturi, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi controlul bolilor câinilor în adăposturi, identificarea şi înregistrarea animalelor, eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, adopţia şi revendicarea câinilor, neutralizarea cadavrelor de animale şi a deşeurilor organice colectate prin incinerare, programe de informare, educaţie şi responsabilizare a cetăţenilor etc.

Principala noutate este că, potrivit regulamentului elaborat de autorităţile locale, operatorul serviciului pentru gestionare a câinilor fără stăpân va avea şi obligaţia „să plătească despăgubiri persoanelor fizice pentru traumele suferite din cauza agresiunii câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Timişoara, stabilite prin hotărâri ale instanţelor de judecată definitive şi irevocabile”.

Se stabilesc şi o serie de indicatori de performanţă. Nerespectarea lor va putea atrage penalităţi, conform contractului care ar urma să fie încheiat cu firma care va câştiga licitaţia.

Se propun penalităţi în funcţie de numărul de sesizări privind cazurile de persoane muşcate de câini fără stăpân de pe domeniul public şi privat al municipiului Timişoara şi de ponderea din numărul de reclamaţii care s-au dovedit a fi justificate prin sentinţe ale instanţelor de judecată definitive şi irevocabile, potrivit anexelor care însoţesc regulamentul.

„Dacă un singur cetăţean va fi muşcat de câini fără stăpân se vor aplica penalităţi, dar trebuie să se facă dovada faptului că a fost muşcat pe domeniul public. Valoarea penalităţilor urmează să fie stabilită în urma dezbaterii publice şi să fie aprobată prin hotărâre de consiliu local. În trecut, în anul 2013, a mai fost aprobat un regulament prin care se stabilesc anumite măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân şi a animalelor de companie, dar acest nou regulament cuprinde şi ultimele prevederi legislative. Regulamentul urmează să fie dezbătut public şi aprobat în consiliul local, după care se organizează licitaţia pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân. Contractul cu Danyflor a expirat, aşa că trebuie să scoatem la licitaţie acest serviciu”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.

 

 

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor