Facturi mai mari… din cauza ploilor, la Timisoara

De A.S.
Reactualizat la:
24Comentarii
Facturi mai mari… din cauza ploilor, la Timisoara
Veşti proaste pentru timişoreni, de la Aquatim: ploile din mai influențează facturile din iunie, anunţă reprezentanţii companiei. Sumele de la rubrica „Apa meteo” vor fi mult mai mari decât în mod obişnuit pentru că a plouat excesiv, explică operatorul. Reprezentanţii Aquatim spun însă că nu se plăteşte apa de ploaie, ci serviciul pe care îl prestează ei cu această ocazie.

Luna mai a fost cea mai ploioasă din acest an în judeţul Timiş. Reprezentanţii Aquatim spun că precipitațiile înregistrate în mai au depășit de 5-6 ori media lunilor precedente, iar acest lucru se va vedea la facturi.

„În Timișoara, de exemplu, în perioada 21 aprilie – 20 mai, au căzut precipitații de peste 150 l/mp, spre deosebire de lunile aprilie și martie, când la stațiile meteo s-au înregistrat 12 l/mp, respectiv 36 l/mp. Precipitațiile abundente din luna mai influențează facturile emise de societatea Aquatim în luna iunie, sumele de plată care apar la rubrica „Apa meteo” fiind mult mai mari decât cele obișnuite”, afirmă directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

Reprezentanţii societăţii spun că le-au explicat în repetate rânduri clienților de ce plătesc „apa de ploaie” şi că de fapt… nu plătesc efectiv apa de ploaie.

„Nu se plătește „apa de ploaie” ci serviciul prestat de Aquatim, și anume canalizarea și epurarea apei provenite din precipitații. Modalitatea de calcul a cantității de apă pentru care se taxează canalizarea, prezentată și pe site-ul societății (http://www.aquatim.ro/factura-explicata-42.html#patru), este foarte simplă: se înmulțește cantitatea de precipitații de pe unitatea de suprafață, valoare transmisă lunar de Administrația Națională de Meteorologie, cu suprafața de pe care se colectează apa meteo la canalizare, suprafață declarată de clientul în cauză. În cazul în care suprafața de pe care se colectează apa de ploaie la canalizare, declarată în contractul cu Aquatim, diferă de cea reală, clienții pot oricând să semnaleze companiei de apă acest lucru, în scris. Reprezentanțiii societății vor face în scurt timp o verificare la fața locului și, dacă cele semnalate sunt corecte, se va proceda la modificarea contractului, lucru care se va vedea imediat pe facturile următoare”, mai precizează Vlaicu.

Aquatim îi încurajează pe consumatori să nu îşi conecteze sistemele de colectare a apei pluviale – burlane, jgheaburi, şanţuri, rigole – la canalizarea publică, ci să colecteze apa de ploaie şi să îi găsească diverse utilizări. De exemplu, la udatul grădinilor.

Chiar dacă societatea are încasări mai mari după perioadele ploioase, directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, spune că, pentru compania de apă, preluarea unor cantități mari de apă de ploaie în canalizare nu este deloc convenabilă. Şi asta, pentru că tratarea apei uzate diluate, la stația de epurare, este mult mai costisitoare.

 24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor