Doua universitati timisorene vor administra padurea de la Gurahont, oferind studentilor un loc special de studiu

De M. Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Doua universitati timisorene vor administra padurea de la Gurahont, oferind studentilor un loc special de studiu
© TION: Doua universitati timisorene vor administra padurea de la Gurahont, oferind studentilor un loc special de studiu
Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Universitatea din Oradea au preluat în co-administrare Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva” aflat în proprietatea Consiliului Local al comunei Gurahonț, județul Arad. Studenţii şi specialiştii din cadrul acestor universităţi vor putea să studieze şi să efectueze cercetare în cadrul noului obiectiv.


Principalul scop ține de dezvoltarea cercetării științifice în domeniul protecției mediului înconjurător și conservării biodiversității, precum și de dezvoltarea parcului ca obiectiv de interes public. Astfel, universitățile își propun să desfășoare aici o serie de activități concrete care țin în primul rând de întreținerea speciilor dendrologice din parc și a asigurării unui personal de specialitate necesar funcționării și întreținerii parcului, alocând în acest sens resursele necesare. Parcul are o suprafață de 4.2 ha și o parcelă de teren cu vegetație forestieră de 7.4 ha, precum și o clădire cu capacitate de cazare pentru studenți de 50-60 de locuri. Astfel, se dorește realizarea unor investiții care să vizeze reamenajarea terenului și a clădirilor aparținătoare parcului și care să ducă la popularizarea parcului în calitatea sa de obiectiv de interes public privind biodiversitatea existentă. Şefii celor trei instituţii universitare se gândesc chiar să acceseze şi fonduri europene pentru a îmbunătăţi condiţiile din parc.

Cele trei universități vor colabora cu instituții abilitate din țară și din străinătate privind dezvoltarea cercetării științifice referitoare la conservarea biodiversității și protecția mediului. În plus, cele trei universități au creat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biodiversitate, prin care se vor identifica mecanisme de finanțare în vederea asigurării sumelor necesare pentru cheltuielile de întreținere și dezvoltare a parcului.

Spațiul va fi valorificat și prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare de specialitate ale căror beneficiari vor fi cadre didactice, cercetători și studenți, prin organizarea de ateliere de lucru, a unor școli de vară, seminarii, precum și a cantonamentelor sportive.

“Ne dorim ca acest parc să devină un adevărat brand al ținutului Gurahonț. Avem o piatră prețioasă neșlefuită care așteaptă să devină o bijuterie”, a declarat primarul comunei Gurahonț, Ana Moțica.

„Aici se găsesc o mulțime de specii de arbori și plante, ceea ce pentru noi reprezintă cadrul de experimentare excepțional. Am constituit și un Institut de Cercetare – Dezvoltare pentru Biodiversitate prin care dorim să accesăm fonduri europene care să ducă la dezvolarea acestui parc. Ne propunem să avem multe investiții în ceea ce privește protecția vegetației și un punct de practică excepțional. Preluarea în administrare a Parcului Dendrologic <Arboretum Sylva> de către cele trei instituții de învățământ superior constituie un beneficiu atât pentru acestea, cât și pentru comunitatea locală. Acest tip de colaborări face parte din politica noastră instituțională și are ca scop pregătirea viitorilor specialiști prin activități practice și activități de cercetare-dezvoltare, parteneriatul constituind un punct de întâlnire între instituții. Inițiativa reprezintă un plus de valoare în practica studenților, în cercetare și ne apropie de comunitate”, a declarat Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara.

M. Hoster1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor