Doctori din Timisoara au dat unui copil sansa la viata – un bebelus a fost salvat datorita unei transfuzii intrauterine

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Doctori din Timisoara au dat unui copil sansa la viata – un bebelus a fost salvat datorita unei transfuzii intrauterine
© TION: Doctorii din Timisoara au dat unui copil sansa la viata – un bebelus a fost salvat datorita unei transfuzii intrauterine
Doctorii din Timișoara au dat o șansă la viață unui copil. Tratamentul a început încă din pântecele mamei și va continua și după, o perioadă de timp. Medicii timișoreni au realizat o transfuzie intrauterină, procedură care, în unele cazuri, poate face diferența dintre viață și moarte.

La Timișoara a fost realizată o transfuzie de sânge intrauterină pentru salvarea unui copil. Micuțul s-a născut, îl cheamă Mihăiță și este sănătos. Nu este prima procedură de acest fel în urbea de pe Bega, este a treia, dar, din păcate, mulți doctori nu apelează la ea atunci când se lovesc de greutăți. Lipsa de informație poate transforma unele cazuri cu final fericit în adevărate tragedii, atunci când părinții și medicul nu știu că există o șansă. Ei bine, ea există. Părinții cu RH-ul sângelui diferit, respectiv mama – negativ și tata – pozitiv, pot sta liniștiți cu privire la soarta unei sarcini deoarece datorită posibilităților tehnice și competențelor medicale, fătul se poate dezvolta normal până la naștere, iar, ulterior, copilul poate fi sănătos.

Un astfel de caz a fost monitorizat și tratat la Timișoara de Bogdan Mureșan, medic primar ginecologie-obstetrică, specializat în medicină materno-fetală, care a realizat transfuzii de sânge intrauterine la o mamă ce pierduse inițial o sarcină din cauza incompatibilității RH-lui ei și al copilului (care a moștenit Rh-ul tatălui). Doctorul a realizat o serie de transfuzii de sânge fătului (mai exact masă eritrocitară – concentrat de celule roșii sangvine, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara) diagnosticat cu anemie severă, începând cu săptămâna 23, iar mama a reușit, astfel, să ducă sarcina până în săptămâna 37, termenul optim pentru nașterea în cele mai bune condiții.

“Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apără și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare) și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat (altfel spus, mortalitatea copiilor născuți cu hidrops este foarte mare). Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură. Este șansa unui copil sănătos”, a spus dr. Bogdan Mureșan.

Copilul venit pe lume, care a beneficiat de acest tratament, a primit numele Mihai, iar părinții și l-au dorit mult. Dimensiunea problemelor în România ar fi undeva între 40 de femei pe an, respectiv aproape 200 de femei pe an, estimează medicii.

„E o problemă importantă, care în funcție de momentul apariției conflictului frecvent se termină cu un eșec al sarcinii, decesul fetal intrauterin. Recomandarea este realizarea de transfuzii. Nu este o metodă inedită, nu e prima oară făcută în România. Dacă ne uităm la ce s-a raportat, sunt 3, 4, 5 cazuri rezolvate prin astfel de proceduri în România. Sunt 50-60 de cazuri care se întâmplă în România în fiecare an și ne gândim ce se întâîmplă cu astfel de cazuri. Lipsa de informare, deficiențe de natură organizatorică, inclsiv ghidurile românești nu indică această terapie”, spune doctorul Mureșan.

Costurile acestei proceduri în România ajung undeva la o mie de lei pe transfuzie, la 4-5 transfuzii efectuate pe parcursul sarcinii suma ajunge la o mie de euro pe caz. Rezultatele procedurii, ca și reușită, în statistica mondială, supraviețuirea este undeva până în 70-80 la sută, în absența hidropsului fetal succesul este de peste 90 la sută.

„Este vorba despre un copil care deja suferise intrauterin destule șocuri, a avut o anemie severă intrauterină. Copilul a ajuns la vârsta de 37 de săptămâni. La naștere nu este nimic deosebit, apare un icter precoce și anemia, despre care s-a vorbit și până acum. Acești copii au o șansă la viață și nu trebuie să-i lăsăm să piară intrauterin, acesta este mesajul pe care noi ne dorim să-l transmitem. Și postnatal acești copii vor primi transfuzii. Până la vărsta de trei luni probabil că o să mai necesite și alte transfuzii. Această anemie severă intrauterină poate lăsa urmări asupra creierului copilului. Până la ora aceasta nu există probleme la copiii unde am intervenit. Puterea de recuperare a nou-născutului este extraordinară”, spune dr. Daniela Popescu, medic specialist neonatolog.

Cazul a fost monitorizat și tratat de dr. Bogdan Mureșan – medic primar ginecologie-obstetrică, specializat în medicină materno-fetală, în colaborare cu dr. Daniel Bran – medic primar ginecologie-obstetrică, după naștere preluând frâiele dr. Daniela Popescu, medic specialist neonatolog.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor