Disputa universitara pe tema recunoasterii diplomelor UE, Romania e in rand cu Albania sau Kazahstanul

De Marcel Hoster
5Comentarii
Disputa universitara pe tema recunoasterii diplomelor UE, Romania e in rand cu Albania sau Kazahstanul
© TION: Disputa universitara pe tema recunoasterii diplomelor UE, Romania e in rand cu Albania sau Kazahstanul (foto: arhiva)
O nouă dispută frământă mediul universitar românesc. Ultimul subiect se referă la modul în care sunt recunoscute studiile efectuate la universităţile din Uniunea Europeană. În prezent, procedura este realizată la nivel centralizat, de un organism specializat, iar instituţiile de învăţământ superior româneşti solicită descentralizarea procedurii şi trecerea deciziei la nivelul universităţilor.


Universităţile româneşti şi Ministerul Educaţiei au un nou subiect pe care să se certe. Este vorba despre procedura de recunoaștere a diplomelor universitare obținute în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European. Potrivit insituțiilor de învățământ superior, universitățile ar trebui să fie cele care fac recunoaștere diplomelor. Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, unitate în subordinea Ministerului Educației Naționale și a Cercetării Științifice (CNRED), organismul care în prezent realizează certificarea, a replicat, invocând eficiența procedurilor aplicate și argumentând astfel necesitatea menținerii actualului sistem centralizat de recunoaștere a diplomelor.

„Pentru a simplifica, poziția CNRED prezervă starea de fapt și ne așază între sistemele de învățământ ale Europei considerate nereformate, conservatoare, în timp ce propunerea ne-ar aduce în compania sistemelor de învățământ de referință pentru Europa. Nu voi intra în detalii tehnice. Raportul din 2015 privind implementarea Procesului Bologna discută pe larg aspecte specifice legate de instrumentele prin care universitățile pot să dezvolte capacități legate de recunoașterea diplomelor internaționale”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Raportul din 2015 al Procesului Bologna grupează țările participante în funcție de autoritatea responsabilă pentru recunoașterea diplomelor. Astfel, România apare în compania Albaniei, Azerbaidjanului, Ciprului, Spaniei, Italiei, Kazahstanului, Moldovei și a Republicii Macedonia, ca una dintre țările în care recunoașterea diplomelor se face centralizat, la nivelul ministerului. În principalele sisteme universitare europene, recunoașterea diplomelor se efectuează fie exclusiv în universități, fie și în universități: Franța, Marea Britanie și al Irlanda de Nord, Germania, Norvegia, precum și în majoritatea țărilor Vest și Central Europene.

Universitatea de Vest Timişoara lansează invitația tuturor factorilor implicați de a reflecta asupra unei schimbări în acest sistem.

„Universitatea de Vest din Timișoara își dorește să facă parte din categoria în care sunt situate universitățile din Franța, Anglia sau Germania, de aceea invită Ministerul, universitățile, reprezentanți ai studenților și ai universitarilor să reflecteze asupra recunoașterii diplomelor în România și să se angajeze într-o dezbatere constructivă legată de arhitectura sistemului. Considerăm că această dezbatere trebuie să concentreze în primul rând aspecte legate de autonomia universitară și de capacitățile universităților. Aspectele procedurale evidențiate de CNRED reprezintă componenta tehnică, subsecventă, a discuției”, a mai declarat Marilen Pirtea.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor