„Despre pamant. Oameni si casele lor din Banat”, a doua editie a Festivalului International itinerant de Pamant Regio Earth Romania

De A. M. A.
1Comentariu
„Despre pamant. Oameni si casele lor din Banat”, a doua editie a Festivalului International itinerant de Pamant Regio Earth Romania
© foto: Regio Earth Romania
Proiectul cultural „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” este o campanie de conștientizare a potențialului caselor rurale din pământ, pus la cale de Asociația REcult din Timișoara împreună cu partenerii săi!

Proiectul „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” este co-finanțat de AFCN și selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

„Echipa noastră își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra acestui tip de patrimoniu. Mai exact, identifică modalități de transformare a casei din pământ în marcă regională, prin diverse căi: cercetarea și documentarea patrimoniul material și imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu”, declară organizatorii.

În perioada 27 – 31 august 2018 va avea loc evenimentul principal al campaniei „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, a doua ediție a festivalului itinerant de pământ, Regio Earth, iar casa Taverna, de la The Village, din satul Buzad, va fi locul care va găzdui evenimentul.

Prima ediție a festivalului itinerant de pământ, Regio Earth a avut loc anul trecut în Ungaria. Ediția din România va fi coordonată de specialiști în pământ din Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Germania și România. În cadrul atelierelor acestui festival se va realiza o tencuială decorativă cu rol de pictură murală, într-un spațiu al școlii vechi din Buzad, se vor experimenta diverse tehnici tradiționale și se va construi un pavilion deschis comunității din satul Buzad, cu un cuptor de pământ integrat. Rezultatele atelierelor vor fi marcate și incluse într-un circuit turistic, putând fi vizitate pentru prima dată în cadrul Festivalului Electroruga (1-2 septembrie, Buzad), organizat de partenerii asociației REcult, de la The Village & Essential Experience.

Parteneri implicați: Essential Experience, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Administrația publică a comunei Bogda, Fundația Universitatea de Vest din Timișoara (FUVT), Institutul Național al Patrimoniului (INP), TERRApia, Hungarian Strawbale Association (Ungaria), Fine Arts and Crafts Club (Serbia), Asociația În comunitate, Institutul Francez România-Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, TVR Timișoara, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Asociaţia Città della Terra Cruda (Italia).

Mai multe detalii pe Facebook: @desprepamant, @regioearth.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor