Descoperire extraordinara in centrul Timisoarei: vestigii preistorice in Piata Unirii

De S.P.D.
Reactualizat la:
18Comentarii
Descoperire extraordinara in centrul Timisoarei: vestigii preistorice in Piata Unirii
© TION - Descoperire extraordinara in centrul Timisoarei
Descoperire de senzație pe unul dintre șantierele din centrul Timișoarei: în Piața Unirii, arheologii au descoperit vestigii preistorice! Fragmentele ceramice găsite aici, aparținând Culturii Baden (mileniul II î.Hr.), vor duce cu peste 3000 de ani mai departe istoria cunoscută a acestui loc, dacă cercetările ulterioare, spre latura de nord a pieței, confirmă urmele de locuire preistorică.

Încadrat cronologic la sfârșitul Eneoliticului, în tranziție spre Epoca bronzului, fenomenul cultural Baden s-a manifestat în vestul și nord-vestul României (Banat și Transilvania), în nordul Ungariei, Slovacia și Austria. Primele materiale ale culturii Baden au fost descoperite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și publicate de J. Hampel. Primele completări importante pe această temă le-a făcut, la începutul secolului XX, Milleker, cu cercetările efectuate în Banat.

Cea mai apropiată așezare cunoscută a culturii Baden, față de Piața Unirii, se află în Freidorf. Ea a fost descoperită de arheologii timișoreni la săpăturile preventive din 2006, determinate de construcția unei hale. Au fost descoperite aici mai multe locuințe eneolitice, de tip bordei, și un bogat material ceramic, aparținând culturii Baden.

Ceramica Baden este, de regulă, brun-gălbuie sau neagră, lucrată cu mâna, decorată cu incizii în pastă, în trei șiruri, în brâuri sau, uneori, în zig-zag sau ghirlandă. Fragmentele găsite în Piața Unirii au fost încadrate , fără dubii, de echipa de arheologii coordonată de Alexandru Szentmiklosi, în cultura Baden, veche de 3000 de ani.

Acestea sunt primele vestigii preistorice descoperite de arheologi în actuala campanie de cercetări de salvare, generată de proiectul de pietonizare a centrului Timișoarei.

 18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor