Defrisari ilegale, pe sute de hectare, intr-o arie protejată

De T. Ex.
3Comentarii
Defrisari ilegale, pe sute de hectare, intr-o arie protejată
Aproximativ 900 de hectare de pădure au fost defrişate, ilegal, în judeţul Argeş. Problema este că tăierile de arbori au avut loc într-o arie protejată. A fost sustras material lemnos în valoare de peste 63 de milioane de lei.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a efectuat, joi, în nordul judeţului Argeş, o acţiune de control vizând defrişările ilegale. Astfel a fost constat faptul că au fost afectate 2.000 de hectare de pădure, din care pe 915 hectare plantate au fost tăiate la ras.

„Am fost în ţară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi în Argeş este de neacceptat. (…) Soluţia în acest moment la acest flagel este noul Cod silvic care acum este în Parlament şi care este contestat de toţi cei care au profitat de pe urma jafului din păduri”, a declarat ministrul Lucia Varga.

Ea a mai apreciat că se poate vorbi, în acest caz, „de o anumită protecţie din partea politicului”. „Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporţi 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni”, a mai spus Varga

Executarea exploatărilor a urmărit doar extragerea arborilor care prezintă valoare economică, suprafeţele exploatate fiind în majoritate necurăţate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrări de împădurire, informează Departamentul pentru Ape şi Păduri.

S-a constatat de asemnea şi existenţa unui „real pericol şi pentru siguranţa barajelor din zonă şi a tuturor lucrărilor de corectare a torenţilor, prin colmatare şi prin acumulări necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare şi arbori”.

Din volumul tăiat, au fost transportaţi ilegal 206.000 de metri cubi în valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublată de faptul că pădurea era în zona de protecţie.

Fondul de regenerare şi conservare a pădurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape şi Păduri.

În urma controlului s-a mai constatat că suprafeţele defrişate sunt brăzdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legală fiind de 25 grade). Aceste căi au fost construite fără respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare şi buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versanţilor de pe care a fost tăiată şi pădurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora împotriva eroziunii şi avalanşelor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor