Cum si-a dublat Timisoara suprafata de spatiu verde pentru a scapa de sanctiuni

De A. Strugariu
17Comentarii
Cum si-a dublat Timisoara suprafata de spatiu verde pentru a scapa de sanctiuni
Cum si-a dublat Timisoara suprafata de spatiu verde pentru a scapa de sanctiuni
Cum administraţiile publice locale sunt obligate, printr-o ordonanţă guvernamentală, ca până la sfârşitul acestui an să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de 26 de metri pătraţi per locuitor, reprezentanţii Primăriei Timişoara vor să ia în calcul la raportări întreaga suprafaţă a Pădurii Verzi, de peste 700 de hectare, nu doar cele aproximativ 50 de hectare pe care le are în proprietate municipalitatea. Fără această suprafaţă, Timişoara ar avea doar 16,7 metri pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor.

Viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu a prezentat, miercuri, situaţia spaţiilor verzi din oraş, edilul afirmând ca a ales că explice încă de pe acum cum stăm la acest capitol, având în vedere că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2007, să asigure, din terenul intravilan, o suprafață de spațiu verde de minimum 26 m2/locuitor până la data de 31 decembrie 2013.

„Practic, în momentul de faţă, suprafaţa spaţiilor verzi în Timişoara, în proprietatea municipalităţii, este de 525,21 de hectare, asta însemnând 92 de hectare de parcuri, 16 hectare de scuaruri, 332 de zone verzi marcate ca atare în registru pe zona stradale şi între blocuri şi suprafeţe mai mici de tipul 2 hectare pentru locuri de joacă, 30 de hectare pentru perdeaua forestieră şi 50 de hectare proprietatea municipiul Timişoara din Pădurea Verde. Cele 525 de hectare înseamnă o suprafaţă de 16,7 metri pătraţi per locuitor, suprafaţă care a fost tot timpul luată în calcul în comunicările oficiale”, a explicat Diaconu.

Viceprimarul spune însă că aceste date nu reflectă realitatea cu privire la spaţiile verzi de pe teritoriul administrativ al Timişoarei. Luând în calcul întreaga suprafaţă a Pădurii Verzi, nu doar cea aflată în proprietatea primăriei, se ajunge la peste 37 de metri pătraţi de spaţiu verde per locuitor din calculele prezentate de edil. Asta, în condiţiile în care Pădurea Verde se întinde pe o suprafaţă de peste 720 de hectare.

„Această suprafaţă este una care nu reflectă realitate în acest moment, ca atare ne-am adresat Direcţiei Silvice pentru a obţine clarificări legate de statutul Pădurii Verzi, aflate pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara. Pădurea Verde are o suprafaţă de 671 de hectare care sunt administrate de Direcţia Silvică, 50,7 hectare sunt în proprietatea municipiului, însă toată această suprafaţă se află pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara. Regimul acestei păduri este în categoria funcţională 1-4A – pădure-parc şi alte păduri de recreere de intensitate funcţională foarte ridicată, ca atare această suprafaţă intră din punctul nostru de vedere şi din punctul de vedere al Direcţiei Silvice în calculul suprafeţei de spaţiu verde pe locuitor, ceea ce înseamnă o raportare reală de data aceasta pe care putem să o luăm în considerare în acest moment, din toate punctele de vedere legale, de 37,9 metri pătraţi per locuitor”, a adăugat Diaconu.

Viceprimarul spune că Pădurea Verde poate fi înscrisă în Registrul spaţiilor verzi de pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara şi că pe viitor se vor purta discuţii cu reprezentanţii Direcţiei Silvice astfel încât acolo să poată fi dezvoltate noi amenajări.

„Am solicitat şi am primit de la Direcţia Silvică o adresă în care se explică foarte clar care este regimul Pădurii Verzi: de pădure-parc şi de recreere, ceea ce înseamnă că această pădure poate fi înscrisă în Registrul spaţiilor verzi de pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara şi implicit ridică media de suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor în Timişoara. Sigur că, pe viitor, intenţia, atât a Direcţiei Silvice, cât şi a primăriei este de a o amenaja mai mult în acest sens de pădure-parc. Şi în momentul de faţă există câteva piste de biciclete şi câteva amenajări în acest sens în Pădurea Verde, însă ne dorim ca aleile să se extindă şi să putem să o transformăm într-un parc de referinţă al municipiului. Pentru asta însă vom mai avea câteva discuţii cu Direcţia Silvică, care are şi un proiect cu privire la unele alei care ar putea să fie construite. Ea este în administrarea Direcţiei Silvice în momentul de faţă, mai puţin 50 de hectare care sunt în proprietatea municipiului Timişoara. Avem acelaşi obiectiv, şi anume ca această pădure să devină o pădure-parc şi să fie mult mai intens folosită de către timişoreni”, a conchis viceprimarul Dan Diaconu.

Reprezentanţii municipalităţii timişorene dau însă asigurări că investiţiile la acest capitol vor continua şi că se vor face demersuri pentru creşterea suprafeţelor verzi.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor