La Jimbolia are loc, în câteva zile, sărbătoarea Ignatului, unde măcelarii și bucătarii gătesc diferite produse din carne de porc. Puteți merge acolo să vedeți cum se face și să gustați. Până atunci însă, vă oferim un preambul: cum se taie porcul la Comloșu Mare, în curtea unui gospodar.
Toată activitatea începe de dimineață. Cazanul e deja pe foc, porcul este asomat, iar țuica fiartă clocotește deja în ibric. După ce porcul a fost „adormit” începe tăierea lui și pârlirea, cu paie, deși, există ca metodă de rezervă și butelia cu gaz și arzător.
Și în gospodăria din Comloșu Mare activitatea a început devreme, sâmbătă dimineață.
„Zona aceasta a Banatului de pustă este o zonă de interculturalitate, pentru că aici au trăit și nemți, și unguri, și sârbi, și români de-a lungul timpului și atunci automat noi am împrumutat lucruri făcute și de unii și de ceilalți. De dimineață am pârlit porcul cu paie, pentru că este mai fraged șoricul. Dar în același timp păstrăm un obicei nemțesc, porcul se va ridica sus pentru curățirea lui, să fie mai igienic. Noi încercăm să păstrăm cât de cât tradițiile, nu doar prin tăierea porcului, care este în acest sezon. În mod normal, sătenii își pregăteau carnea pentru un an de zile. Ceea ce era frumos și se mai păstrează doar pe alocuri e prietenia dintre vecini. Se adunau la cină vecinii, 20 de persoane erau la masă. Dar astăzi era la mine, mâine la dumneavoastră și așa era și buna înțelegere între vecini și prieteni”, a spus preotul din Comloșu Mare, Cezar Călin Cojocaru.
La o aruncătură de băț, în Jimbolia, are loc, de 17 ani, sărbătoarea de Ignat. Anul acesta, evenimentul are loc în 20 decembrie. Asociația pentru Promovarea Turismului în Timiș promovează această sărbătoare și excursiile în peisajul bănățean, plin de tradiții.
„La Ignat, la Jimbolia, participă echipe din Ungaria, Serbia și împrejurimi, iar produsele rezultate se duc la centrele de copii și la căminul de copii. Toată lumea gustă, se vor juriza, iar primii trei vor fi câștigătorii competiției. Primăria face un prânz pentru toți participanții gratuit-gulaș. Fiecare face tot ceea ce știe el cel mai bine. Caltaboș, sângerete, cârnați, șunci”, a spus viceprimarul din Jimbolia, Toth Gabor.
Tot acolo se face și o mâncare specifică bănățeană, a șvabilor, din cap de porc și toate organele care se fierb în cazan. În zeama respectivă se pune arpacaș, iar la final se colorează cu sânge și după gust cu sare, piper. Jimbolienii așteaptă goști!
Citiți principiile noastre de moderare aici!