Colterm vrea sa creasca pretul gigacaloriei. Bugetul societatii pe 2016 a fost aprobat

De Roxana Deaconesu
Reactualizat la:
16Comentarii
Colterm vrea sa creasca pretul gigacaloriei. Bugetul societatii pe 2016 a fost aprobat
© Tion: Colterm vrea sa creasca pretul gigacaloriei. Bugetul societatii pe 2016 a fost aprobat (foto: arhiva)
Prețul gigacaloriei ar urma să crească la Timișoara, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2016 al companiei Colterm. Timișorenii ar urma să plătească însă căldura la fel ca și până acum, iar municipalitatea ar trebui să acopere diferența de preț. Consilierii locali au aprobat deja bugetul Colterm pe acest an.

Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2016 al Colterm a fost aprobat mai întâi în Adunarea Generală a Acționarilor, iar apoi în ședința consiliului local de marți.

Practic, reprezentanții companiei de termoficare „intenționează” să majoreze prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice la 390 lei/Gcal inclusiv TVA, începând cu 1 august. În prezent, prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm este de 365,69 lei/Gcal, în timp ce prețul local al energiei termice facturat populației este de 244,03 lei/Gcal. Rezultă o creștere de 24,31 lei/Gcal la prețul de producere, transport, distribuție și furnizare, iar diferența ar urma să fie plătită de primărie, din bugetul local, prin subvenție. Bugetul Colterm nu spune nimic despre „intențiile” privind prețul de facturare.

Potrivit informațiilor făcute publice în hotărârea adoptată de consilierii locali marți, Colterm ar urma să plătească, anul acesta, salarii în valoare de 34,7 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 7,7 milioane de euro. Societatea va primi, de la primărie, conform estimărilor, 56,6 milioane de lei, cu tot cu TVA.

„Fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli s-a făcut pe baza prognozei de funcționare pe anul 2016, a avut în vedere caracterul sezonier al activității și realizările preliminate ale anului 2015. Principalii indicatori prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli și elementele avute în vedere sunt: aplicarea cotei standard de TVA (20%), începând cu 1 ianuarie 2016 (…); intenția de majorare a prețului de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice la 390/Gcal, inclusiv TVA, începând cu 1 august 2016; asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenței de preț pentru energia termică prognozată a se factura populației pentru întreg anul 2016, în valoare de 56,6 milioane de lei, inclusiv TVA; livrarea unei cantități de energie electrică de 37.873 MWh și a unei cantități totale de energie termică de 531.021 Gcal, din care 432.807 Gcal pentru populație; realizarea de venituri de 181,8 milioane de lei, din care: din energie electrică de 7,4 milioane lei, din energie termică de 166,3 milioane lei (inclusiv din diferențele de preț pentru populație de 47,2 milioane lei) și din alte activități (vânzări de fier vechi, tarife pentru serviciile conexe, lucrări în regie proprie, venituri financiare și altele) de 8,1 milioane lei.

Principalele cheltuieli sunt: cu combustibili (gaze, lignit) în valoare de 81,4 milioane lei, cu apa și energia electrică în valoare de 13,2 milioane lei, cu varul în valoare de 7,2 milioane lei, cu personalul de 47,3 milioane lei din care de natură salarială de 34,7 milioane lei”, se arată în referatul ce a însoțit proiectul de hotărâre.

Conform bugetului adoptat în plenul de marți, la venituri totale de aproape 181,8 milioane de lei, compania își propune un profit brut de 0,2 milioane de lei, ce va fi utilizat pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți. Nivelul estimat al profitului este menținut pentru următorii doi ani cu aceeași utilizare.

Bugetul de venituri și cheltuieli arată că Colterm a avut venituri totale în valoare de 196,1 milioane de lei în anul 2015, iar cheltuieli în valoare de 187 milioane de lei. Asta înseamnă un profit de 9,1 milioane de lei, deși estimările erau de 510.000 de lei la profit.

Pentru 2016 sunt estimate venituri totale în valoare de 181,76 de milioane de lei și cheltuieli de 181,5 milioane lei. În 2017 se estimează venituri totale în valoare de 187,2 milioane de lei și cheltuieli de 186,9 milioane lei, iar în 2018 venituri în valoare de 192,8 milioane de lei și cheltuieli de 192,5 milioane lei.

Compania de termoficare are 868 de salariați, iar numărul acestora nu este preconizat să scadă sau să crească în anii următori. Potrivit documentelor, „cheltuielile aferente contractelor de mandat pentru anul 2016” sunt, pentru cei șase directori și cei nouă membri ai Consiliului de administrație, în valoare de 1,3 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro.

Programul de investiții și dotări al Colterm arată cheltuieli pentru investiții de 11,2 milioane de lei, din care 1,8 milioane de lei pentru investițiile începute deja. 5,4 milioane de lei ar urma să fie folosiți pentru reabilitarea rețelelor primare, iar 1,5 milioane de lei pentru reabilitarea rețelelor secundare. Ca investiții noi, reprezentanții companiei de termoficare ar vrea să facă modernizări la CET Sud, pentru care au estimat că ar fi nevoie de 1,5 milioane de lei, dar și la CET Centru – 1,1 milioane de lei, precum și la CT Freidorf – 45.000 de lei.

De altfel, Colterm ar mai fi încasat, în 2015, suma de 29.000 de lei din vânzare de fier vechi, iar în 2016 estimează că ar încasa, tot din vânzarea fierului vechi dezmembrat la CET Sud, 1,2 milioane de lei.

Vă reamintim, reprezentanții Primăriei Timișoara și-au propus să majoreze capitalul Colterm, urmând să aloce în acest sens, conform unei decizii a Adunării Generale a Acționarilor societății, aproximativ 14 milioane de lei din bugetul local.

Articole pe aceeași temă:

Colterm ar putea primi aproape 14 milioane de euro din bugetul Timisoarei, ajutor de la primarie16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor