Ciuhandu, Orza, Cojocari si alti directori din Primaria Timisoara, trimisi in judecata de DNA in dosarul finantarii Poli

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
20Comentarii
Ciuhandu, Orza, Cojocari si alti directori din Primaria Timisoara, trimisi in judecata de DNA in dosarul finantarii Poli
© TION: Ciuhandu, Orza, Cojocari si alti directori din Primaria Timisoara, trimisi in judecata de DNA in dosarul finantarii Poli
Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, actualul secretar al primăriei Ioan Cojocari, dar și alți actuali și foști directori ai municipalității au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul finanțării echipei de fotbal Politehnica Timișoara. Prejudiciul constatat de procurorii anticorupție se ridică la 31,6 milioane de lei.


Potrivit procurorilor DNA, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, secretarul Ioan Cojocari, consilierul juridic Delia Dumitru, directorul economic Smaranda Haracicu și fostul director al Direcției de Comunicare Violeta Mihalache sunt acuzați de abuz în serviciu. Pe de altă parte, fostul viceprimar, actual candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, Adrian Orza, economiștii Mirel Munteanu și Mariana Dimitriu, fostul șef al Serviciului Administrare Baze Sportive Martin Staia și fostul director de Patrimoniu Nicușor Miuț sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Nu în ultimul rând, Alina Pintilie, actual director al Direcției de Comunicare este acuzată de DNA de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. În total, 11 persoane din cadrul Primăriei Timișoara care în 2008 ar fi avut legătură cu finanțarea ilegală a echipei de fotbal Poli Timișoara.

Procurorii DNA au finalizat ancheta și au decis să îi trimită în judecată pe cei 11.

„În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.). În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus”, spun procurorii DNA.

Conform procurorilor DNA, banii pe care societatea lui Marian Iancu i-a primit de la Primăria Timișoara nu erau folosiți pentru echipa de fotbal, ci pentru redresarea financiară a firmei, care avea datorii mari și chiar intrase în insolvență.

„De fapt, prin această conduită nu se urmărea <sprijinirea> activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. În același context, inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată”, mai spun cei de la DNA.

Aceștia mai susțin că sponsorizarea echipei de la bugetul local nu a fost tocmai legală.

„Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea. în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia. Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, au mai arătat procurorii DNA.

Ei au mai precizat că Primăria Municipiului Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei.

„În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Miuţ Nicuşor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana și Haracicu Smaranda Maria. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Dosarul a ajuns acum pe masa judecatorilor de la Tribunalul Timiș.​20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor