Cetăţenii din Moldova vor putea obţine mai uşor vize pentru UE

6Comentarii
Cetăţenii din Moldova vor putea obţine mai uşor vize pentru UE
REPUBLICA MOLDOVA – Cetăţenii din Republica Moldova vor putea intra mai uşor în statele Uniunii Europene. Acordul care prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul comunitar pentru cetăţenii moldoveni a fost semnat ieri la Bruxelles.

Documentul prevede posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Acordurile privind facilitarea regimului vizelor şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală au fost semnate la Bruxelles de comisarul pentru justiţie şi libertăţi civile, Franco Frattini, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, de secretarul de stat pentru afaceri europene Manuel Lobo Antunes, reprezentând preşedinţia portugheză a Uniuni şi de şeful diplomaţiei de la Chişinău, vicepremierul Andrei Stratan.
Documentul prevede eliberarea vizei în maxim zece zile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.Perioada poate fi extinsă până la 30 de zile sau poate fi micşorată la doar două zile în regim de urgenţă. Taxa pentru eliberarea vizelor se menţine la 35 de euro, faţă de 60 de euro pentru alte state. Pe de altă parte copiii, studenţii, tinerii până la 18 ani, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, participanţii la activităţi culturale şi sportive, şoferii internaţionali şi pensionarii sunt sputiţi de la plata taxei pentru elibarea vizelor.
Mai mult pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate în cazul solicitării vizelor. De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor membre vor putea beneficia de vize cu intrare multiplă, cu un termen de valabilitate extins între 1 şi5 ani.
În acelaşi timp, acordul prevede posibilitatea ca România şi Bulgaria să nu perceapă taxe pentru procesarea cererilor de viză naţională de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova, până la momentul deciziei Consiliului European de implementare deplină a acqui-ului Schengen privind politica de vize a acestor state. Moldova a liberalizat deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene.

SURSA: THE MONEY CHANNEL6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor