CC a descoperit mai multe articole neconstitutionale in noua Constitutie

De T. Ex.
CC a descoperit mai multe articole neconstitutionale in noua Constitutie
© TION - CC a descoperit mai multe articole neconstitutionale in noua Constitutie
Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a anunțat că s-a analizat propunerea de revizuire a Constituție până la articolul 102. Zegrean a mai declarat că, până acum, aproximativ 10 articole au fost găsite în contradicție cu articolul 152 din legea fundamentală.

„Până aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale”, a declarat președintele CC.

Articolul 152 al Constituţiei, referitor la „limitele revizuirii”, stabileşte, la alineatul 2, că „nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”.

Referitor la câte articole au fost găsite neconstituționale până în acest moment, Zegrean a răspuns: „Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puţine, undeva pe acolo”.

El a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii Curţii au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte.

„Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituţia şi limitele prevăzute de Constituţie, cât şi cu principiile dreptului constituţional, principiile statului de drept”, a mai declarat președintele CC.

Referitor la alineatul din proiectul de revizuire a Constituţie care prevede ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia a fost ales şi care ar fi neconstituţional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituţie prevede că mandatul imperativ este nul, așa că acest articol nu a fost modificat.

Curtea Constituţioanlă a început vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa, în 4 februarie, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !