Barbu: Banii pentru prevenirea HIV, jumatate din bugetul ministerului Culturii. UNOPA: Declaratia lui Barbu, o jignire

De T. Ex.
Barbu: Banii pentru prevenirea HIV, jumatate din bugetul ministerului Culturii. UNOPA: Declaratia lui Barbu, o jignire
© TION - Daniel Barbu
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că banii alocați pentru programul național de prevenire și combatere a HIV reprezintă jumătate din bugetul alocat programelor ministerului în fruntea căruia acesta se află. Pe de altă parte, UNOPA consideră declarația ministrului o jignire adusă pacienților cu HIV, iar Traian Băsescu a declarat că afirmațiile lui Barbu sunt greșite. 

Aflat la o serie de manifestări la Teatrul Național din Craiova, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a răspuns întrebărilor legate de suma mare alocată programului de prevenire și combatere HIV/SIDA.

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a declarat ministrul Daniel Barbu.

Pe de altă parte, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a considerat că declarația ministrului este o jignire adusă pacienților cu acest virus și a anunțat că îl va reclama pe Barbu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.  Reprezentanții UNOPA solicită scuze din partea ministrului Daniel Barbu pentru remarcile pe care le-a făcut față de tratamentul pacienților seropozitivi. 

„Considerăm, de asemenea, că remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitaţie la stigmă şi discriminare faţă de această categorie de pacienţi, care sunt, în opinia ministrului, vinovaţi pentru lipsa de festivaluri din România. Iar sugestia legată de închiderea programului naţional de tratament al infecţiei HIV o considerăm echivalentă cu o condamnare pe care Guvernul o pregăteşte acestor pacienţi, care provin în cea mai mare parte din copiii infectaţi la naştere în sistemul medical al anilor 1988-1990″, se arată într-un comunicat UNOPA.

Uniunea reuneşte 22 de asociaţii ale persoanelor infectate cu HIV din 19 judeţe ale ţării, având peste 2.500 de membri şi peste 4.000 de beneficiari ai proiectelor derulate în ultimii patru ani.

„UNOPA se rezumă doar la a-i solicita domnului ministru să prezinte public scuze celor peste 12.000 de persoane infectate cu HIV din România pentru modul în care a instigat populaţia României împotriva lor. Solicităm de asemenea domnului premier Victor Ponta şi domnului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să exprime public poziţia guvernului faţă de cele declarate de domnul Daniel Barbu”, a spus directorul executiv UNOPA, Iulian Petre.

În același timp, Președintele Traian Băsescu a clasificat declarațiile lui Barbu ca fiind greșite, în condițiile în care în România sunt peste 12.000 de bolnavi de HIV înregistrați. 

„Ce poţi să spui când un înalt demnitar al statului face astfel de declaraţii, când România are peste 12.000 de oameni bolnavi de HIV în evidenţă? Câţi or fi neluaţi în evidenţă şi despre care se va afla mai târziu. Cred că este declaraţie greşită”, a declarat Traian Băsescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor