tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Banatul, mereu uimitor: zeci de retete de prajituri traditionale au fost adunate intr-un volum

Banatul, mereu uimitor: zeci de retete de prajituri traditionale au fost adunate intr-un volum

la 12 April 2015 13:20 Reactualizat la: 12 April 2015 14:00
12 April 2015 13:20 Reactualizat la: 12 April 2015 14:00
Ce poate fi mai interesant de Paşti decât o carte de bucate, care să cuprindă zeci de reţete de dulciuri bănăţene, care mai de care mai apetisante şi mai gustoase? Ei bine această carte există, se numeşte „Porcărăi şi meşpaisuri: Dulciuri din Banat”. Este rodul muncii derulate pe perioada unui an de zile şi prezintă tot ce e mai bun în domeniul prăjiturilor bănăţene.
Scris de M. Hoster - Ce poate fi mai interesant de Paşti decât o carte de bucate, care să cuprindă zeci de reţete de dulciuri bănăţene, care mai de care mai apetisante şi mai gustoase? Ei bine această carte există, se numeşte „Porcărăi şi meşpaisuri: Dulciuri din Banat”. Este rodul muncii derulate pe perioada unui an de zile şi prezintă tot ce e mai bun în domeniul prăjiturilor bănăţene.

Trimite articolul

X

Banatul e mereu uimitor! Gospodinele din satele zonei se dovedesc a fi gospodine excelente, care păstrează reţete din generaţie în generaţie. Cercetarea derulată de Universitatea de Vest Timişoara în nouă arealuri din Banatul românesc şi cel sârbesc arată cât de important e dulcele în cultura culinară a locuitorilor zonei. Acest volum nu este o carte de bucate în sensul clasic al cuvântului, „informatorii noştri nu au povestit despre mult aşteptatele zupe, sarme, păpricaşuri, ci au rămas în registrul dulcelui”, după cum spun autorii în prefaţa volumului.

„Banatul s-a conturat, astfel, drept un spaţiu prin excelenţă al desertului, al unui moment al mesei rezervat recreerii şi timpului necesare pentru a se delimita de marile încercări culinare precedente”, mai spun autorii.

Banatul este prin definiţie un loc unde chiar se mănâncă bine, oricine poate spune asta. Desertul nu este caracteristic unei lumi aflată la limita subzistenţei, nu este absolut necesar în alimentaţie, dar orice casă bănăţeană oferă la masă, cel puţin la cea de duminică, o prăjitură, un ştrudel, un colac, un tort sau o tartă. Câteva zeci de asemenea meşpaisuri sunt toate disponibile în cadrul acestei cărţi de bucate speciale.

De toate pentru toţi

„Ingrediente: apă, olăţăl, zahăr, sare şi puţin ulei. Se amestecă bine şi se adaugă făină. Se răstoarnă pe masă şi se împarte în cinci bucăţi pe care le ungem cu margarină şi se pune una peste alta şi se lasă să stea. După aceea se întind pe masă şi se pun stafide şi se împătură. Apoi se adaugă la cuptor”, este descrierea prăjiturii tradiţionale de Paşti, de post, şi care se mănâncă, de obicei, la micul dejun.

Această reţetă a fost găsită la Daniţa Terzici, din localitatea sârbă Mokrin, cunoscută inclusiv românilor pentru campionatul de ciocnit ouă, care are loc an de an în prima duminică de după Paşti.

„Atunci fierb supa şi termin tot ce am de făcut înainte de masă, apoi aranjez mesele, pentru că întotdeauna avem mulţi oaspeţi la Paşte, şi după mă duc şi eu în centru unde participăm la competiţie (n.r. – campionatul de ciocnit ouă) şi acolo îmi aştept oaspeţii. După ora unu venim acasă la prânz”, spune Daniţa despre cum se desfășoară ziua de Paşti în Mokrin.

Este doar una din zecile de reţete incluse în cartea tipărită de editura universităţii. Volumul a fost deja editat în 1.000 de exemplare şi a fost lansat cu doar câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale.

În perioada următoare va începe promovarea culegerii de reţete, în acest fel cât mai multă lume să poată redescoperi reţetele înlocuite în ultimii ani cu torturile de laborator, de la cofetărie, perfect ornate şi gemând de creme.

Articole pe aceeași temă:

Banatul poate deveni atractie turistica. Punct final in proiectul Mostenire Vie

Trimite articolul

X
Taguri:
banat ,
culegere ,
dulciuri ,
Porcarai si mespaisuri: Dulciuri din Banat ,
retete
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    „Orașele viitorului”, la Timișoara. Despre ce se va vorbi în cadrul conferinței
    2
    Operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României, dejucată de SRI
    3
    UPDATE. Un bloc de locuințe s-a prăbușit parțial în București după o explozie
    4
    VIDEO. Spiritul Crăciunului pe două roți. Motocicliștii din Timiș marchează 20 de ani de fapte bune printr-o paradă caritabilă
    5
    CFR suspendă peste 10 trenuri care pleacă de la și spre Timișoara. Se pierd legături cu Oradea, Satu Mare și Baia Mare
    6
    „Vestul adevărat”, cel mai nou spectacol al Teatrului Național Timișoara
    7
    VIDEO. Deșeurile timișenilor, trimise de azi în județul Hunedoara
    8
    Trei noi „Visiting Professors”, după ultima zi a PneumoClinicsTM
    9
    PROGRAM. Cannes ajunge la Timișoara. Încep proiecțiile celor mai apreciate filme de la festivalul francez
    10
    A modificat sau nu primăria „culoarul verde” de pe Take Ionescu? Lațcău vorbește despre fake-news

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Spiritul Crăciunului pe două roți. Motocicliștii din Timiș marchează 20 de ani de fapte bune printr-o paradă caritabilă

    Ştiri din Timiș

    Mișcare pentru speranță. Clasă de Pilates caritabilă în sprijinul lui Reli, diagnosticată cu cancer

    Eveniment

    Carambol într-o intersecție din Timișoara. O femeie a fost rănită

    Capitală Culturală

    Un Crăciun mai bun pentru copiii în nevoie. Târg caritabil la Iulius Town Timișoara

    Ştiri din Timiș

    25 de microbuze școlare ecologice pentru primării și școli speciale, aprobate de Consiliul Județean Timiș

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Amintiri, eroism și lecții pentru prezent. Timișoara comemorează 36 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

    Mapamond

    Comisie internațională pentru despăgubiri: peste 50 de țări sprijină compensarea pagubelor cauzate de Rusia în Ucraina

    Capitală Culturală

    Un „blind date” literar la Timișoara. Clubul de carte InEdu sărbătorește Crăciunul

    Eveniment

    Fără permis și băut la volan: bărbat reținut de polițiști în Timiș

    Ştiri din Timiș

    Viceprimarul Ruben Lațcău: „Timișoara este pregătită să extindă transportul public către Giroc și Chișoda"
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici