Banatul, mereu uimitor: zeci de retete de prajituri traditionale au fost adunate intr-un volum

De M. Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Banatul, mereu uimitor: zeci de retete de prajituri traditionale au fost adunate intr-un volum
© Foto: Facebook
Ce poate fi mai interesant de Paşti decât o carte de bucate, care să cuprindă zeci de reţete de dulciuri bănăţene, care mai de care mai apetisante şi mai gustoase? Ei bine această carte există, se numeşte „Porcărăi şi meşpaisuri: Dulciuri din Banat”. Este rodul muncii derulate pe perioada unui an de zile şi prezintă tot ce e mai bun în domeniul prăjiturilor bănăţene.


Banatul e mereu uimitor! Gospodinele din satele zonei se dovedesc a fi gospodine excelente, care păstrează reţete din generaţie în generaţie. Cercetarea derulată de Universitatea de Vest Timişoara în nouă arealuri din Banatul românesc şi cel sârbesc arată cât de important e dulcele în cultura culinară a locuitorilor zonei. Acest volum nu este o carte de bucate în sensul clasic al cuvântului, „informatorii noştri nu au povestit despre mult aşteptatele zupe, sarme, păpricaşuri, ci au rămas în registrul dulcelui”, după cum spun autorii în prefaţa volumului.

„Banatul s-a conturat, astfel, drept un spaţiu prin excelenţă al desertului, al unui moment al mesei rezervat recreerii şi timpului necesare pentru a se delimita de marile încercări culinare precedente”, mai spun autorii.

Banatul este prin definiţie un loc unde chiar se mănâncă bine, oricine poate spune asta. Desertul nu este caracteristic unei lumi aflată la limita subzistenţei, nu este absolut necesar în alimentaţie, dar orice casă bănăţeană oferă la masă, cel puţin la cea de duminică, o prăjitură, un ştrudel, un colac, un tort sau o tartă. Câteva zeci de asemenea meşpaisuri sunt toate disponibile în cadrul acestei cărţi de bucate speciale.

De toate pentru toţi

„Ingrediente: apă, olăţăl, zahăr, sare şi puţin ulei. Se amestecă bine şi se adaugă făină. Se răstoarnă pe masă şi se împarte în cinci bucăţi pe care le ungem cu margarină şi se pune una peste alta şi se lasă să stea. După aceea se întind pe masă şi se pun stafide şi se împătură. Apoi se adaugă la cuptor”, este descrierea prăjiturii tradiţionale de Paşti, de post, şi care se mănâncă, de obicei, la micul dejun.

Această reţetă a fost găsită la Daniţa Terzici, din localitatea sârbă Mokrin, cunoscută inclusiv românilor pentru campionatul de ciocnit ouă, care are loc an de an în prima duminică de după Paşti.

„Atunci fierb supa şi termin tot ce am de făcut înainte de masă, apoi aranjez mesele, pentru că întotdeauna avem mulţi oaspeţi la Paşte, şi după mă duc şi eu în centru unde participăm la competiţie (n.r. – campionatul de ciocnit ouă) şi acolo îmi aştept oaspeţii. După ora unu venim acasă la prânz”, spune Daniţa despre cum se desfășoară ziua de Paşti în Mokrin.

Este doar una din zecile de reţete incluse în cartea tipărită de editura universităţii. Volumul a fost deja editat în 1.000 de exemplare şi a fost lansat cu doar câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale.

În perioada următoare va începe promovarea culegerii de reţete, în acest fel cât mai multă lume să poată redescoperi reţetele înlocuite în ultimii ani cu torturile de laborator, de la cofetărie, perfect ornate şi gemând de creme.

Articole pe aceeași temă:

Banatul poate deveni atractie turistica. Punct final in proiectul Mostenire Vie



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor