Bănăţenii, ocoliţi de gripă

Bănăţenii, ocoliţi de gripă
Experţii în virusul gripei aviare spun că judeţul Timiş nu face parte din zonele cu risc de îmbolnăvire pentru următoarea perioadă.

Ieri, la Timişoara, Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării au organizat o dezbatere despre gripa aviară în România şi în lume. Specialiştii spun că în toamnă este posibil să ne confruntăm din nou cu un val de gripă aviară, odată cu venirea păsărilor migratoare.

În România, până acum au fost ucise aproximativ 1,2 milioane de păsări, pagubele acordate au fost de circa 2,5 milioane de euro iar alte sume importante au fost cheltuite pentru examene de laborator, incinerări etc. Datele statistice arată că în 50% din cazuri a intervenit decesul, virusul atacând în procent mare populaţia tânără, sub 20 de ani.

Simptomele gripei aviare la om sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe umane doar că sunt mult mai accentuate: febră, dureri musculare, cefalee, tuse fără expectoraţie, dureri în faringe, oboseală, diareee apoasă, junghi toracic, vărsături, colici.

Cum se pot infecta oamenii?

Pricipala cale de infectare este contactul direct cu păsările bolnave sau cu suprafeţe şi obiecte contaminate. Până acum cele mai multe cazuri de gripă aviară la om au apărut în zonele rurale şi pre-urbane în care oamenii îşi ţin păsările prin curte. Infectarea mai poate avea loc în timpul tăierii, jumulirii, tranşării şi pregătirii păsărilor pentru a fi gătite.

Sanda Bota0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor