Azvarlirea – Ultimate Frisbee: De la joaca in Parcul Botanic, la campionat si proiecte pentru tinerii Timisoarei

De Dariana Bratu
Reactualizat la:
1Comentariu
Azvarlirea – Ultimate Frisbee: De la joaca in Parcul Botanic, la campionat si proiecte pentru tinerii Timisoarei
Un sport nou pentru Timișoara. O echipă tânără. Competiții internaționale și acum un proiect pentru liceeni din orașul de pe Bega. Cam aceasta este pe scurt evoluția Azvârlirea, prima echipă oficială de ultimate frisbee din Timișoara. Totul a început… din joacă. Câțiva tineri obișnuiau să-și dea întâlnire în Parcul Botanic ca să joace frisbee, iar de aici s-a ajuns la mult mai mult decât atât. Reporterul Tion a stat de vorbă cu Liviu Coicea, inițiatorul și coordonatorul Azvârlirea. El ne-a povestit despre cum au fost puse bazele acestui proiect și planurile pe care le are în viitor.

Azvârlirea a luat naștere în 2015, iar de atunci a evoluat tot mai mult. În prezent echipa are câteva zeci de jucători dedicați, dar și o mulțime de ale persoane care s-au alăturat proiectului pentru a se relaxa și a face mișcare.

Ce este Azvârlirea?

Liviu Coicea: Azvârlirea este un proiect al Asociației Elite Tourism & INA, care promovează un nou sport în România, și respectiv în Timișoara, ultimate frisbee. Azvârlirea a luat naștere după vreo 2 ani de jucat în Botanic, 2 ani de distracție. De atunci am zis să ducem sportul acesta la un alt nivel și așa a luat naștere în Azvârlirea, la un antrenament în Botanic. De doi ani există Azvârlirea.

Cât de greu a fost să ajungi de la joaca din Parcul Botanic să faci o echipă care acum participă la competiții naționale și internaționale?

LC: Pasul acesta a fost destul de greu pentru că a trebuit să-mi mobilizez pe toți prietenii împreună cu care jucam în Botanic și primul turneu la care am mers a fost în Ungaria. Am mers foarte încrezători, foarte siguri că nu e diferență foarte mare între ceea ce jucam noi în Parcul Botanic și ceea ce se întâmplă la nivel profesionist, dar ne-au învățat echipele din Austria și Ungaria că ultimate fribsee este puțin mai mult decât să alergi după disc. E nevoie de coordonare, trebuie antrenament. După dușul rece pe care l-am primit ne-am întors în Timișoara și am început cu turnee și antrenamente, am început să ne facem un program pe care să-l respectăm. Încetul cu încetul au venit și mai mulți oameni și au urmat diferite competiții la care de pe ultimul loc am început să tot avansăm, să urcăm. Acum sperăm să facem o impresie și mai bună. Avem un turneu special anul acesta, la București, unde vrem să dăm totul. Sperăm ca anul acesta să ne descurcăm mult mai bine decât anul trecut.

Câte persoane fac parte din echipă?

LC: Avem un nucleu format din 15 persoane la care în ultimul an s-au mai alăturat 20 – 30 de persoane. Unii au rămas și vin cu noi la turnee, alții vin doar pentru distracție și pentru mișcare. Unii vin doar ca să vadă cum e sportul acesta. Vin foarte mulți la antrenamente datorită faptului că am participat la diferite festivaluri și evenimente, unde am fost invitați, și lumea e foarte încântată pentru că e foarte simplu să joci. De când a luat naștere Azvârlirea și până în prezent am avut peste 70 de persoane care au venit și au jucat cu noi.

Mai multe detalii despre planurile de viitor ale Azvârlirea, printre care se numără „Azvârlirea în licee” și o a doua ediție a campionatului Frisbee Fest in the West (prima ediție a avut loc în toamna lui 2016) găsiți în interviul video.

Material apărut în săptămânalul Agenda.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor