Pentru ca trichineloza să rămână doar un cuvânt în dicționar, trebuie să testați carnea porcului sacrificat. Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş face anumite recomandări, ținând cont că acesta este sezonul când îmbolnăvirile cu trichineloză explodează. Nu uitați că examinarea în vederea depistării trichinelozei la carnea provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie.
Inspectorii sanitari veterinari le recomandă locuitorilor din judeţul Timiş să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta de la persoane neautorizate, ci doar carne proaspătă din unităţi autorizate. În Timiș au fost deschise mai multe locaţii în care are loc examinarea trichineloscopică a cărnii de porc: Piaţa Iosefin (două puncte), Piaţa Doina, Piaţa Lipovei, Piaţa 700, iar în Lugoj pe strada Nera, nr. 4. Acest examen este efectuat de către medicii veterinari în cabinetele din fiecare comună sau oraş. De asemenea, consumatorilor li se recomandă să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele afecţiunii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături – care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie) trebuie să se prezinte la medic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!