Arheologii s-au intors in Piata Sf. Gheorghe, pentru noi cercetari

De S.P.D.
Reactualizat la:
6Comentarii
Arheologii s-au intors in Piata Sf. Gheorghe, pentru noi cercetari
© foto (c) fotosen.ro
La solicitarea executantului lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei, arheologii au revenit, în plină iarnă, în Piața Sf. Gheorghe, pentru săpături. Noul șantier arheologic a fost deschis luni, 26 ianuarie 2015. Cercetarea se va desfășura însă pe un areal restrâns, iar echipa coordonată de prof.dr. Florin Drașovean speră să o finalizeze cât mai repede, cu atât mai mult cu cât condițiile meteorologice sunt extrem de grele.

Cercetarea arheologilor se desfășoară în două puncte ale Pieței Sf. Gheorghe, în apropierea stației de monitorizare a calității aerului, acolo unde șantieriștii sunt nevoiți să facă excavări mai profunde, așa încât este nevoie de avizul de descărcare electrică. Arheologii speră să nu înceapă ninsori abundente și să poată încheia cât mai repede șantierul.

Între timp, cea mai importantă descoperire făcută de arheologi în Piața Sf. Gheorghe, zidul Geamiei ilustre din Pașalâcul Timișoarei, se surpă zi de zi, căci după un an de la descoperirea sa nu s-a luat nicio măsură pentru conservarea și restaurarea vestigiilor medievale.

Primul șantier arheologic din centrul Timișoarei, în zona care va deveni pietonală, s-a deschis în Piața Sf. Gheorghe, în 3 decembrie 2013. Cercetarea s-a derulat în centrul pieței și pe latura de nord a acesteia. Cu o întrerupere în perioada sărbătorilor de iarnă, șantierul aici s-a încheiat în 13 februarie 2014.

Cele mai importante descoperiri sunt zidurile Moscheii Sultanului Învingător (numită în documente și Geamia ilustră și mare/djami șerif-i kebir) și minaretul acesteia, edificiu construit după 1552, în pașalâcul Timișoarei, necropola otomană în care s-au cercetat peste 160 de morminte, cele mai veche case construite în Cetatea Timișoarei, locuințe medievale de lemn, două apeducte dintre care unul a funcționat înaintea cuceririi otomane, fiind așadar cel mai vechi apeduct descoperit al Cetății, zidurile bisericii iezuite. În perioada 10-31 martie, s-a desfășurat cercetarea pe latura de sud a Pieței Sf. Gheorghe. În fapt, arheologii au descoperit aici trei orașe sub orașul de astăzi.

Între timp, zidurile Geamiei ilustre, acoperite doar cu o folie de nailon, fără nicio măsură de conservare, se deteriorează iremediabil, zi după zi, bucăți din ele fiind deja surpate.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor