Anchetatorii, in dosarul Microsoft: Udrea a efectuat operatiuni specifice infractiunii de spalare a banilor

De T. Ex.
Reactualizat la:
Anchetatorii, in dosarul Microsoft: Udrea a efectuat operatiuni specifice infractiunii de spalare a banilor
© TION: Anchetatorii, in dosarul Microsoft: Udrea a efectuat operatiuni specifice infractiunii de spalare a banilor
Potrivit referatului DNA din dosarul Microsoft, Elena Udrea și fostul ei soț, omul de afaceri Dorin Cocoș, au disimulat mita pe care au primit-o pentru atribuirea contractului de licențiere, prin înstrăinarea și cumpărarea mai multor imobile. Astfel ei ar fi încercat să ascundă banii obținuți ilegal.

“S-a stabilit că, în perioada 2009 – 2013, Cocoş Dorin şi Udrea Elena Gabriela au înstrăinat şi respectiv au achiziţionat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalităţile de disimulare a provenienţei sumelor de bani şi a circuitului financiar. În concluzie, prin operaţiuni de vânzare – cumpărare de bunuri imobile sau <bunuri viitoare>, acordarea unor împrumuturi către SC Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor”, arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.

În plus, din actul de partaj încheiat între Cocoş şi Udrea în 10 iunie 2013 rezultă că, la momentul acestei tranzacţii, a fost declarată drept datorii comune suma de 540.045 ce urma să fie plătită către firma Calamari Trading Impex SRL şi creditul de 500.000 de euro, contractat de la Dinu Pescariu, scadent în anul 2021, mai notează procurorii DNA.

“Ambele credite au fost preluate de inculpatul Cocoş Dorin. Cuantumul sumei împrumutată de la Pescariu Dinu Mihail, declarat la partaj se contrazice cu chitanţele identificate la percheziţia domiciliară în biroul lui Pescariu Dinu Mihail şi care atestă în fals că anterior partajului, respectiv până la data de 10 iunie 2013, s-ar fi restituit suma de 100.000 de euro”, susţin anchetatorii.

O mare parte din imobilele obţinute în perioada 2009 – 2013 și din sumele de bani aflate în conturi au ajuns în posesia Elenei Udrea, mai rezultă din actul de partaj. La acestea se adaugă și o sumă de două milioane de euro.

“Din discuţiile dintre Cocoş Dorin şi Pescariu Dinu Mihail, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanţelor antedatate deşi realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriel având cunoştinţă de demersurile efectuate de Cocoş Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite”, notează procurorii, în legătură cu modul în care cei doi soţi au încercat să ascundă mita primită în urma semnării contractului Microsoft.

Elena Udrea a fost adusă, miercuri, din arest în fața judecătorilor instanței supreme, unde se judecă cererea procurorilor DNA de arestare a acesteia, în dosarul Microsoft. După ce a stat aproape zece ore la DNA, la audieri, pe numele său a fost emisă o ordonanță de reținere, marți, la ora 21.40.

Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reţinută pentru trei fapte de trafic de influenţă – în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani.

De asemenea deputatul PMP este cercetat penal în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a fost reţinută după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft şi Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupţie.

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, este acuzat în dosarul Microsoft, că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Elena Udrea a fost denunțată la DNA de Dinu Pescariu, și el vizat în dosarul Microsoft, au mai arătat procurorii.

“La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste faptele sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisurile olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Sursa: Mediafax

Alte articole pe aceași temă:

Udrea, retinuta in dosarul Microsoft0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor