Ambasadorul Frantei: ambitiile Timisoarei de a fi capitala culturala europeana sunt legitime

De S.P.D.
Reactualizat la:
1Comentariu
Ambasadorul Frantei: ambitiile Timisoarei de a fi capitala culturala europeana sunt legitime
Un ”Star-trek” al textilelor, un salt într-un viitor al hainelor țesute din fibre optice, din carapace de crustacee, din PET-uri sau lumină, pe care l-au făcut, marți seara, timișorenii, la vernisajul expoziției Futurotextiles, eveniment cultural francez de susținere a candidaturii Timișoarei la titlul de capitală culturală europeană în 2021. ”Ambițiile Timișoarei către acest titlu sunt legitime”, consideră ambasadorul Franței la București, Excelența Sa Philippe Gustin, prezent la eveniment.

Într-un platou de film SF s-au tranformat, în aceste zile, Halele Timco din Timișoara, unde Caroline David, curator al expoziției Futurotextiles, a adus uimitoare mostre de inventivitate umană. Vizitatorii au privit, uluiți, rochia care cântă, făcută din benzi de casetofon, rochia care crește singură, din bacterii de vin roșu, rochia designerului timișorean Daniel Ignat, care se aprinde când e aplaudată, s-au jucat cu norii în instalația interactivă creată de profesori de la ECAL Geneva și au admirat-o pe Bjork într-un clip, îmbrăcată într-o ținută fotocromică ce reacționează la luminile albastre.

”Această expoziție ilustrează în mod remarcabil capacitățile de inovație ale inginerilor, dar și ale designerilor și artiștilor, în serviciul ameliorării stilului nostru de viață și a mediului nostru înconjurător, dat fiind că multe dintre aceste inovații ne permit să gestionăm mai bine resursele și energia. Vom vedea, datorită obiectelor prezentate aici, cât potențial aduce o tehnică veche pentru viața noastră de zi cu zi: aceasta este întreaga miză a expoziției Futurotextiles, născută într-o regiune franceză, Nord -Pas- de- Calais, pe care industria textilă a menținut-o vie timp de mai multe secole”, a subliniat Excelența Sa, Philippe Gustin.

Futurotextiles este un proiect creat în 2006 de Lille 3000, asociația fondată pentru a dezvolta programul Capitală Culturală Europeană la Lille, oraș care a deținut acest titlu în 2004. De atunci, expoziția a avut peste o jumătate de milion de vizitatori în toată lumea. Futurotextiles 3, expoziția care s-a deschis, marți, la Timișoara a fost creată în 2013 și a fost prezentată, până acum, doar la Lille și la Paris. Aceasta este prima ieșire în străinătate a expoziției în această nouă variantă, iar faptul că ”turneul” ei mondial începe la Timișoara este un gest de susținere a candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană.

”A fi capitală europeană este o modalitate excelentă de a mobiliza energii, de a aduna cetățenii în jurul unui proiect comun și de a consolida identitatea unui oraș și a unei regiuni. Este, de asemenea, o modalitate puternică de a crește vizibilitatea, atractivitatea unui loc și astfel de a relansa dezvoltarea sa economică și avântul său industrial. Este ceea ce dorim, de asemenea, și orașului dumneavoastră. Timișoara și-a făcut deja cunoscute ambițiile sale legitime și doresc ca această expoziție să se înscrie într-o relație strânsă cu membrii Lille 3000”, a mai declarat ambasadorul Franței. La Timișoara, evenimentul a fost coorganizat de Institutul Francez și grupul Bega, care a oferit gratuit spațiul expozițional, în cooperare cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Printre oficialitățile locale prezente la vernisaj s-au aflat prefectul Eugen Dogariu, primarul Nicolae Robu şi președintele CJT, Titu Bojin.

Futurotextiles 3 se va afla la Timișoara, la Halele Timco (str. Circumvalațiunii nr. 8-12) în perioada 10-29 septembrie 2013, apoi va fi deschisă la București, la Muzeul Național de Istorie, în intervalul 15 octombrie – 17 noiembrie. Printre exponatele inedite pe care timișorenii le pot admira în această insolită expoziție se află o vioară din in, fibre de magmă vulcanică, dantele purtate de Michelle Obama sau Kate Middleton, o cagulă fiziocomunicată, cu o rezistență de 99% la foc, care-i permite pompierului să comunice cu exteriorul. Vizitatorii pot spera că vor purta la ski un costum din bioceramică, ce reglează temperatura corpului și accelerează recuperarea, iar la mare o placă de surf gonflabilă.

Printre cele mai ciudate haine expuse se află Mood Sweater, o ținută care își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit a purtătorului, o rochie jumătate textilă – jumătate lemn, haine ”fotocatalitice”, care resping moleculele nocive și purifică aerul. Uluitoare sunt și materialele de fibră optică, poșeta care se luminează când e deschisă sau costumele care se încarcă ziua de lumină și o degajă noaptea. Mai sunt expuse lenjerii de corp care absorb șocurile, haine cu senzori comunicanți care permit legătura directă între bolnav și medic, cosmetotextile cu microcapsule care activează bronzul. Expoziția cuprinde și un sector de arhitectură, unul dedicat tehnologiei spațiale și un sector ”welltex”, unde textilele sunt ”vector al senzațiilor: confort, răcoare, parfum, atitudine zen”.

Accesul publicul la expoziția Futurotextiles de la Timișoara este liber, de marți până duminică între orele 10:00 – 19:00, iar grupurile organizate (programare la tel. 0758 024 257) beneficiază de ghidajul oferit de studenții Facultății de Arte.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor