tion.ro Web analytics

FOTO. Peste 50 de voluntari au pus umărul la amenajarea traseului celor 22 mori de apă din Rudăria

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

FOTO. Peste 50 de voluntari au pus umărul la amenajarea traseului celor 22 mori de apă din Rudăria

Reactualizat la:
Voluntarii „Acasă în Banat” s-au mobilizat și de această dată și „doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea” lor de a face treabă. Au amenajat traseul morilor de apă din Rudăria. S-a început și marcarea traseului. Toate cele 22 de mori vor fi puse în circuit, astfel turiștii vor putea să le viziteze mult mai ușor.
Scris de Erika Iszlai - Voluntarii „Acasă în Banat” s-au mobilizat și de această dată și „doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea” lor de a face treabă. Au amenajat traseul morilor de apă din Rudăria. S-a început și marcarea traseului. Toate cele 22 de mori vor fi puse în circuit, astfel turiștii vor putea să le viziteze mult mai ușor.

„Hai la Rudăria” este unul dintre cele șapte proiecte câștigătoare din cadrul concursului „Susține un ONG”, organizat de Fundația Orange, finanțat cu suma de 35.000 de lei. Proiectul își propune să transforme Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă.

Prima acțiune a avut loc în mai, unde sute de voluntari au curățat și reparat morile, iar albia râului a fost ecologizată. Numărul total de ore muncite se apropia de 3.000. Cea de-a doua acțiune a avut loc la sfârșitul lunii iulie. Peste 50 de voluntari au ajutat la amenajarea traseului, în special la porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută turiștilor.

„Peste 50 de voluntari au răspuns apelului Asociației Acasă în Banat pentru a pune umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă din Rudăria. Mobilizarea a fost excelentă și doar canicula a mai temperat din dorința și determinarea voluntarilor de a face treabă în sprijinul comunității locale pentru punerea în valoare a morilor din localitate. În această etapă s-a lucrat cu precădere la marcarea și amenajarea traseului, în special porțiunea din vatra satului, cea mai puțin cunoscută publicului și turiștilor”, transmit reprezentanții asociației pe Facebook.

Voluntarii au făcut eforturi pentru recuperarea morii cu numărul 22, care nu mai funcționa de ani de zile. La moara Vlagioanea a fost înlocuit acoperișul, iar în zona morilor din Cheile Rudăriei, voluntarii au vopsit balustradele.

„Voluntarii au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Tarina, care de ani de zile nu mai funcționează. Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stavilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcțiune. La Moara Vlagioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperișului puternic degradat cu șindrilă de gorun. Pe malul stâng al Rudăriei s-au făcut eforturi deosebite pentru defrișarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori și alte lucrări necesare pentru ca turiștii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putință. Echipe de voluntari au lucrat cu spor și în zona morilor din Cheile Rudăriei, la vopsirea balustradelor și amenajarea morii Batolea”, mai spun reprezentanții asociației.

S-a început și marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia, care va avea loc la finalul lunii august-începutul lunii septembrie să fie instalate indicatoare și hărți pentru turiști.

În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. Anul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a International Molinological Society (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume. Fundația Orange este o organizație non-profit și se implică în viața comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.

Pe aceeași temă:

FOTO. Voluntarii Acasă în Banat, aproape 3.000 de ore de muncă la morile de apă de la Rudăria

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Felicitari!

 2. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Oficial: Carantină de noapte în Timișoara, Dumbrăvița, Giroc și carantină totală în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Focar de coronavirus la o creșă din Timișoara. Alte 120 de clase din Timiș, în sistem online

  Ştiri din Timiș

  Posibilă carantină de noapte în weekend, la Timișoara, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda

  Eveniment

  Avertizarea meteorologică de vreme rece în toată țara

  Ştiri din Timiș

  Dezbatere publică pentru noul serviciu de parcare al primăriei. S-ar putea discuta și reforma Timpark

  Eveniment

  Migranți fără acte, descoperiți la o pensiune din Timișoara

  Eveniment

  Un șofer drogat și unul fără permis prinși de polițiști în trafic, în Timișoara și Cenei

  Ştiri din Timiș

  Protocol anti-gunoaie la Timișoara. Primăria vrea un parteneriat cu Garda de Mediu și Poliția Locală

  Ştiri din Timiș

  Schimbă PET-ul cu biletul! Călătoriți gratis cu STPT în schimbul deșeurilor reciclabile

  Ştiri din Timiș

  Oră de educație despre vaccinare în școli. Informații și măsuri de precauție predate de profesori la clasă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici