Andrei Obreja, primarul comunei Pișchia, a studiat management la Universitatea din Manchester, Anglia. Anterior ocupării postului de edil, a fost director IT și comunicații al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Acesta a declarat pentru Tion care sunt realizările din primele luni de mandat, ce mai urmează să facă pentru comunitate, în ce situație dificilă a găsit primăria și cum relaționează cu locuitorii din Pișchia și satele aparținătoare.
Care sunt principalele realizări din mandatul dumneavoastră de până acum?
Principalele realizări din primele patru luni de mandat sunt:
- Eficientizarea cheltuielilor prin reduceri de personal, rezilieri de contracte și renegocierea contractelor indispensabile, reduceri de costuri la utilități și consum de combustibil. Doar din consumul de combustibil, în primele două luni ale anului 2025, am economisit peste 24.000 de lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Aceste reduceri semnificative de costuri fac posibilă închiderea bugetului pe 2025 în ciuda reducerii de venituri de 20% (comparativ cu 2024) datorate politicii de austeritate impuse de Guvernul României;
- Intrarea în legalitate prin contractarea de servicii obligatorii sau necesare pentru care nu existau contracte valabile, de exemplu Sănătate și Securitate în Muncă, Situații de Urgență, Control Financiar Preventiv, întocmire documentații, devize, situații de lucrări pentru lucrările desfășurate în regie proprie, deratizare și dezinsecție;
- Avizarea și operaționalizarea Grădinițelor din Pișchia și Bencecu de Sus, care se aflau în execuție de șase ani;
- Dotarea cu mobilier nou – scăunele, băncuțe, dulăpioare individuale, dulapuri cadre didactice, catedre și scaune directoriale – a fiecărei săli de clasă din comună;
- Dotarea cabinetelor de sprijin din cadrul Școlii Gimnaziale Pișchia cu ecrane interactive de ultimă generație, laptopuri pentru profesorii itineranți și de sprijin și multifuncționale laser color A3 destul de capabile să deservească nevoile întregii instituții.
- Nu în ultimul rând, achitarea facturilor și a salariilor restante. La data de 10 noiembrie 2024, la mai puțin de două săptămâni de la preluarea mandatului, Primăria Pișchia înregistra salarii restante pe două luni și lipsa prevederilor bugetare în valoare de peste 700.000 de lei pentru achitarea salariilor pe trimestrul IV, o lipsă totală de fonduri în conturi și facturi restante de aproape 1.000.000 de lei, fără a lua în considerare partea de investiții. Astăzi avem salariile plătite la zi și am redus cuantumul facturilor neachitate la aproximativ 300.000 de lei.
Ce proiecte aveți în derulare pentru comunitatea locală?
În primul rând, un parc Fotovoltaic 210 kVA pentru acoperirea consumului propriu, ceea ce se va traduce în economii semnificative. Aici, proiectarea este în desfășurare.
Mai avem un proiect de asfaltare a 6,75 km de drumuri. Aici, lucrările au fost sistate pe perioada iernii, dar reluate în 15 martie.
Construirea Capelei Murani este, de asemenea, aproape de finalizare. Construirea unei capele în Bencecu de Jos este în execuție; lucrările au fost sistate din cauza execuției deficitare, dar vor fi reluate în această primăvară.
Tot la Bencecu de Jos dorim să facem un dispensar medical. Avem o idee de proiect, iar finanțarea este parțial asigurată prin bugetul de stat.
Pentru DigiLocal – implementare Ghișeul.ro – care ne va ajuta la digitalizare, așteptăm semnarea contractului de finanțare.
Pentru școlile din Pișchia și Bencecu de Sus vom amenaja și dota cabinetele de sprijin, cu sprijinul Asociației Culturale „Iulia Hașdeu” condusă de doamna Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș condus de doamna Aura Danielescu (finanțare de 20.000 de euro). Acum se elaborează lista de nevoi.
Pentru extinderea rețelei de gaz de la Giarmata în localitatea Pișchia, proiectul tehnic a fost elaborat și depus la Consiliul Județean Timiș pentru autorizație construire. Un proiect cu multe provocări, moștenit cu grave deficiențe, care mi-a consumat mare parte din timp în aceste patru luni. Totuși, un proiect de mare importanță care merită tot efortul.
În ceea ce privește pistele de biciclete, proiectul a fost moștenit cu lucrări sistate din cauza revoltei cetățenilor cu privire la amplasament. Am mers la București, la Ministerul Dezvoltării, pentru a obține aprobarea de a schimba complet amplasamentul acestei investiții.
Cât despre stațiile de încărcare pentru mașini electrice, proiectul a fost moștenit și sistat. Amplasamentul pentru care s-a primit finanțare nu corespunde cu cerințele minime din Ghidul de Finanțare. O situație cu puține căi de ieșire, dar am speranța că voi reuși să-l deblochez.
Care este cea mai mare provocare cu care vă confruntați ca primar și cum intenționați să o depășiți?
În acest moment, cea mai mare provocare este gestionarea investițiilor în curs, în condițiile reducerii bugetului cu aproximativ 20% comparativ cu anul trecut din pricina politicii de austeritate impusă de Guvernul României. Această provocare este potențată de aflarea Primăriei Pișchia în plafonul maxim de îndatorare. Ca o consecință, contractarea de credite nu este posibilă. Există un credit de 3.000.000 lei pentru care plătim 50.000 de lei pe lună.
Ce evenimente cultural-sportive au loc anul acesta la Pișchia și cum le susțineți?
Am avut Sărbătoarea Primăverii, în 1 și 8 martie, urmează Ruga Satului Pișchia, Ruga Satului Bencecu de Sus, Ruga Satului Murani, Ruga Satului Bencecu de Jos, Ruga Satului Sălciua Nouă, Sărbătoarea Pomului de Crăciun și un Concert de Colinde.
Aveți planuri pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere?
Avem un proiect în curs prin care vom moderniza peste șase kilometri de drumuri.
Probleme cu deșeurile și colectarea acestora există?
Probleme cu deșeurile abandonate pe domeniul public există. Facem toate eforturile pentru a le ridica rapid și plănuim să instalăm camere de supraveghere în zonele cele mai vizate.
Cum comunicați cu cetățenii și cum luați în considerare opiniile lor? De regulă, cu ce probleme se confruntă cel mai des?
Comunicăm pe Facebook. Transmit foarte des detalii cu privire la activitatea mea, iar dânșii îmi transmit sesizările lor pe grupurile interne sau în privat. Astfel, problemele sunt sesizate și rezolvate rapid. Plănuiesc și organizarea de întâlniri periodice în satele aparținătoare, începând din această primăvară. De asemenea, merg destul de des la emisiuni televizate în care încerc să sintetizez activitatea mea pentru a menține cetățenii informați.
Există investitori interesați de comuna Pișchia?
Sunt contactat des de potențiali investitori și fac tot posibilul în această perioadă pentru a identifica terenurile deținute de primărie pretabile pentru diferite investiții și plănuim să scoatem la licitație pentru concesiune terenurile identificate. Aceste concesiuni se vor baza pe caiete de sarcini cu condiții stricte, cum ar fi crearea de locuri de muncă, destinația prevăzută în contract, cuantumul minim al investiției etc. și posibilitatea de reziliere în cazul în care, într-un termen rezonabil, investiția nu s-a realizat.
Trimite articolul
Xbravo
-
Bravo la ce? Te o facut grindeanu primar si ai profitat de uzura lui sas dupa 4 mandate si acuna iti asumi toate lucrurile facute de el?? Rusine ? Nici nu ti s a uscat cerneala pe mandatul se primar si tu vi cu din astea ? Esti un primar care nu va realiza nimic . Esti marioneta lui Grindeanu. O sa plece si el cu nordis asa cum veti pleca si voi.
De ce nu se poate face extindere de rețea electrica și apa potabila pe strada către Ianova?
Ma refeream la Bencecul de sus. Investiția sa o facă oamenii ca apoi să beneficieze electrica și aquatim
după 500 de la marea schismă bagam gaz , apa și alte cele ca la lumea a 10 a , vă laudati cu lucruri normale ce ar trebui sa fie într o tara normala si civilizata . toata zona si ruta timisoara Lipova e varza cu tot cu DL 691